UN DOVLEAC DE…. HALLOWEEN!

Zilele trecute am participat  la o sarbatoare desfasurata la Kikinda, un orasel din Serbia aflat foarte aproape de garnita cu Romania. Sarbatoarea se intitula Dani Ludaja – Ziua Dovleacului (ludaie – dovleac, in jargonul regional din Banat). Pe langa delicioasele produse – placinte, gemuri, sucuri, jeleuri – din dovleac, am asistat la multa voie buna, mancaruri si bauturi traditionale, costumatii inedite, concursuri (inclusiv cel de dovleci, unde am putut vedea niste exemplare absolut gigantice!) si numeroase surprize. Intregul oras – si multi vizitatori, printre care ma numaram si eu – se stransese in piata centrala, celebrand o Zi a Recoltei ce il avea in prim-plan pe Zeul Dovleac.

In celalalt capat al lumii, in orasul Victoria de pe insula Vancouver (situata in Oceanul Pacific, aproape de coasta canadiana), pregatirile de sarbatoare a dovleacului sunt in toi. Organizatorii ne invita la un concurs de sculptura (a dovleacului, bineinteles!) subacvatica, la cazare in camere de hotel cu „tematica” adecvata, la „meeting local ghosts and „spooktacular”(!) photos”, la costumele speciale pentru seara de colinde (trick or treat), toate acestea sub deviza Join the Zombies – If You Dare! Pe scurt, la dovlecii (si nu numai!) de Halloween!

Asemanarile si deosebirile intre Ziua Dovleacului de la Kikinda si Halloween din Victoria (un exemplu ales in mod aleator) sunt numeroase si interesante, la fel cum sunt cele dintre civilizatia anglo-saxona si cea din Europa Centrala/a Balcanilor. Dovleacul – simbol al bogatelor recolte de toamna – este sarbatorit pretutindeni, dar Halloween are caracteristici aparte si mai complexe: o aniversare „nascuta” la mijlocului secolului al XVIII-lea in Scotia (dar cu radacini ce ajung pana in vechea lume celtica) si raspandita initial in coloniile britanice pentru ca apoi puterea si influenta culturii anglo-americane sa ii dea o dimensiune globala. Halloween este ziua (si noaptea) in care horror si humour se impletesc si se contopesc, diferenta find facuta de felul in care este sculptat dovleacul-lampion, cu un ranjet ce ne poate infiora de groaza sau cu un zambet ce poate fi depasit doar de zambetele si bucuria celor mici si mari, deopotriva participanti si petrecareti.

Citind randurile de mai sus, pe buna dreptate va veti putea intreba: si ce au toate astea cu voi, cu www.101figurine.ro? E drept, nu avem dovleci pe site iar mortii ii gasiti doar sub forma unor figurine din categoria… horror. Goth&Horror, ca sa fim mai precisi. Dar la fel de drept este si faptul ca de cativa ani incoace, sarbatoarea de Halloween este bine marcata in calendarul nostru. Cititi postarile de pe acest blog din anii precedenti, in caz ca nu ne credeti. Asadar, vom aniversa si Halloween 2016, nu cu dovleci sculptati, nici cu colinde, ci in felul in care putem noi aniversa, si anume cu reduceri la figurinele horror!

Dupa cum se vede, categoria este vasta si bogata. Asadar, care figurine – serii, exemplare – vor avea pretul redus cu ocazia Halloween? Sper sa nu va dezamageasca raspunsul, deoarece este unul foarte sincer: la ora scrierii acestor randuri, cu zile bune inainte de sarbatoarea cu pricina, inca nu am luat o decizie finala. Asta e. Si suntem convinsi ca o sa ne intelegeti. Tot ce putem spune in acest moment este ca vom incerca sa respectam pe cat posibil tematica Halloween. Adica daca ne-am referit (si noi, si altii) la (Join the) Zombies, atunci cu siguranta ca Walkers, Living Deads si numeroasele personaje din serialul TV si seria de figurine The Walking Dead (TWD) se vor afla printre cele reduse. Prioritara va fi insa categoria Goth & Horror!

In timp? Da, perioada de reduceri nu am anuntat-o si am lasat-o intentionat spre sfarsit. Halloween 2016 se sarbatoreste in 31 octombrie 2016, la fel cum orice sarbatoare Halloween, indiferent de an, se sarbatoreste exact in 31 octombrie si doar in 31 octombrie. Cine pretinde altceva – din diferite motive si in diferite scopuri – minte! Iar cum 31 octombrie 2016 va fi intr-o zi de luni, vom aplica un alt concept din lumea anglo-americana – acela de long weekend. Asadar, perioada de reduceri la figurinele horror va fi  28 oct – 01 nov, ea sfarsindu-se odata cu noaptea de Halloween! Evident, figurinele reduse cu aceasta ocazie vor purta o eticheta sub forma unui dovleac!

Dovleci, horror & humour, trick or treat, traditii si obiceiuri, sarbatoare si voie buna, reduceri la figurine….cred ca avem toate ingredientele pentru o zi perfecta. Sau pentru un (long) weekend perfect! Nu mai ramane decat sa va urez…. HAPPY HALLOWEEN!