(THE) PREDATOR

Mai are nevoie de prezentare? Banuiesc ca nu, de vreme ce filmul a fost lansat la inceputul lunii septembrie la Toronto Intenrational Film Festival, in cinematografe dupa doar cateva zile de la premiera iar debutul in Romania a avut loc cu mai bine de o luna in urma. Foarte pe scurt (si foarte subiectiv), Predator a devenit The Predator iar „the hunt has evolved”, dupa cum titreaza unul dintre trailers. Categoric, the hunt has evolved din punct de vedere al efectelor (au trecut mai bine de 30 de ani de la primul film), dar in rest…. las aprecierile la latitudinea fiecaruia dintre voi. Dar daca mie la The Predator nu mi se pare nimic extraordinar, povestea francizei cred ca merita mentionata, chiar si pe scurt.

Predator incepe, cum e si firesc, cu….. Predator, filmul din 1987 avandu-l in rolul principal pe „Terminator” Arnold Schawarxenegger, fostul Mr. Universe si Mr. Olympia in culturism (bodybuilding), multiplul campion mondial la powerlifting si weightlifting (ridicarea de greutati) si care ulterior – peste ceva timp – urma sa devina pentru 8 ani guvernator al statului California. Cine altfel ar fi putut fi oare mai indicat ca sa infranga teribila creatura extraterestra dotata cu forta, inteligenta si tehnologie de temut – Predator – realizata de catre Stan Winston (efecte speciale si pentru Alien, Terminator, Jurassic Park, etc ), motiv pentru care filmul a fost nominalizat la Oscar? Cu un buget de 6 ori mai mic decat actualul The Predator, filmul reuseste aproape sa isi acopere cheltuielile inca din „opening weekend” din SUA si ramane unul dintre cele mai bune filme de actiune realizate vreodata, conform Rolling Stone, 2015.

De atunci, Predator, cu doar mici modificari aduse infatisarii, se situeaza pe pozitii de top in lumea action/adventure, sci-fi, thriller/horror. Pradatorii extraterestri umanoizi Yautja ajung pe Pamant unde vaneaza si omoara – cu o incredibila combinatie de arme albe si cele ce tin de sci-fi – pentru onoare, pentru simpla distractie sportiva sau pentru a trece ritualurile de maturizare razboinica, asa cum se intampla in Alien vs Predator. Brandul creste si se dezvolta, atat prin cele 3 filme care au urmat, prin lunga serie de povestiri, editii de reviste comics (unde gasim chiar si Superman vs Predator(!)) si jocuri-video, dar si prin excelenta alaturare – in beneficiu reciproc – a celuilalt monstru faimos creat de catre Sam Winston: Alien.

Alien, Predator si Alien vs Predator se numara si printre categoriile/subcategoriile de top de la www.101figurine.ro, primele doua existand in mod necontenit inca de la infiintarea site-ului, cu mai bine de 4 ani in urma. Mai mult de atat, au fost “preluati” de pe www.101jucarii.ro unde aveau deja o vechime de cativa ani buni. Iar daca filmele pastreaza o rigoare in a-l prezenta si infatisa pe temutul vanator-pradator, suferind relativ putine modificari de la aparitia pe marile ecrane a primului Predator, lumea figurinelor da frau liber imaginatiei, gasindu-si inspiratia cu precadere (dar nu numai) in jocurile video, cele care la randul lor au contribuit la binemeritata faima a francizei. Avem astfel o multime si o varietate de Predators produsi si aparuti de-a lungul timpului (Stalker Predator, Ahab Predator, City Hunter sau Demon Jungke Predator), cu o bogatie incredibila de arme si accesorii – cu greu gasim un rival la aceasta categorie care sa concureze cu producatorul NECA - ce individualizeaza figurinele, toate de o calitate exceptionala. 2017 aniverseaza 30 de ani de la lansare si se remarca prin cateva aparitii de nivel cu adevarat high-end: Dutch Schaefer, luptatorul din trupele de commando personificat de catre Schwarzenegger, invingatorul primului Predator, apare alaturi de cateva figurine superarticulate Predator intr-o serie speciala si intitulata chiar Predator 30th Anniversary.

Nici anul 2018 nu se lasa insa mai prejos. La scurt timp de la aparitia filmului, figurinele si accesoriile isi fac mai intai loc pe piata americana si isi incep marsul spre Europa. Una dintre piesele de rezistenta – dar cu certitudine nu singura – este Ultimate Fugitive Predator, o figurina premium de 20cm inaltime, superdetaliata si superarticulata (30 de puncte de articulatie), cu accesorii maini, brate si capete (fata cu sau fara masca) interschimbabile si arme: 4 lame si tun pentru umar. Figurina vine intr-un ambalaj de lux iar pachetul contine o brosura descriptiva.  In curandva fi disponibil si mult asteptatul Ahab Predator

Cat priveste 2019, acesta se anunta cel putin la fel de „wow”, daca nu chiar mai mult. Pana atunci insa, bucurati-va de toate produsele francizei Predator si….. Happy Halloween!