(SAN DIEGO) COMIC-CON 2018

San Diego, cel mai sudic si al doilea oras ca marime de pe coasta Californiei. Este poreclit in mod dragastos „America’s Finest City”. Oricat si-ar dori, aceasta metropola – in care influenta hispanica se vede aproape la tot pasul si nu doar prin prezenta populatiei latino care constituie o treime din locuitori – nu se poate compara cu Los Angelesul. Pentru ca Los Angeles are Hollywoodul si acesta este absolut unic in lume. Replica vecinilor din sud in materie de entertainment vine insa din ce in ce mai puternica. Si aceasta replica se numeste (San Diego) Comic- Con!

Despre mega-eventul – intitulat in mod oficial San Diego Comic-Con International sau Comic-Con International: San Diego, dar cunoscut in intreaga lume drept San Diego Comic-Con sau pur si simplu Comic-Con sau SDCC, dupa acronim – am scris nu o data pe blogul nostru. Am scris despre aparitia si istoricul evenimentului, despre evolutia si recordurile stabilite, despre premierele si noutatile aduse la fiecare editie anuala desfasurate in mod regulat incepand din anul 1970.

O sarbatoare ca aceasta – pentru ca (San Diego) Comic- Con este cu adevarat o sarbatoare mondiala pentru toti iubitorii de entertainment derivat din lumea comics – nu doar ca nu trece neobservata, dar fiecare pas al ei este pus sub lupa digitala a Internetului. La randul lor, live updates care au insotit fiecare minut din cele 4 zile ale editiei din 2018 (19-22 iulie, plus Preview Night din seara anterioara deschiderii oficiale) distribuite pe canalele Facebook, Twitter, YouTube sau Toucan – „The official blog of WonderCon Anaheim and Comic-Con” au fost la randul lor analizate, disecate, comentate, ecourile lor reverberand fara a tine cont de distanta reala de mii de mile (daca tot suntem in America) sau de diferentele de fus orar.

Am incercat sa accesez un canal de informatii mai…. clasic, si anume site-ul ziarului San Diego Union Tribune. In mod ciudat, acesta este nefunctional pentru unele tari din EU. Asa ca m-am „consolat” cu cel de la International Movie Data Base – IMDb, care trateaza filmele si serialele TV prezentate la Comic-Con 2018 aproape cu aceeasi deferenta acordata evenimentului de acordare a premiilor Oscar: un studio propriu, asezat printre palmieri si postarea a nu mai putin de 39 de trailers, toate create in mod special sau lansate in premiera la San Diego. Nu doar marele case de filme hollywoodiene, ci si canalele digitale de video streaming – Prime (Amazon), Netflix, HBO – cu productiile lor proprii se imbulzesc la Comic-Con. Printre videoclipurile de teasing remarcam din categoria filmelor Aquaman (DC), Godzilla – The King of Monsters si Fantastic Beasts – The Crimes of Grindelwald, cu un scenariu scris de inegalabila J.K. Rowling, creatoarea lui Harry Potter. Nu doar filme, ci si noi seriale TV sau serii noi din serialele deja consacrate: The Walking Dead (TWD) 9, sub motto-ul „New World. New Rules”, sezonul 4 din Fear The Walking Dead („No Calm After The Storm”), noi serii din Dr.Who sau din animatia Star Wars – The Clone Wars. Iar daca DC prezinta sezonul al doilea din Black Lightning, Marvel contraataca prin noua serie din Iron Fist. Game on, movies (and TV series) on!

„Intense Violence. Blood and Gore. Strong Language” sunt avertismentele cu care ne intampina trailerul ce anunta TWD 4. Nu vorbim aici de serialul TV The Walking Dead, ci de jocul video cu acelasi nume, anuntat si el cu ocazia prezentului Comic-Con. Iar daca numarul invitatilor oficiali a fost mai redus decat la precedentele editii – capul de afis reprezentandu-l producatorul britanic de filme John Walsh –  evenimentul s-a revansat printr-o ultrafastuasa parada cos-play, in care s-au perindat Batman si Superman, Iron Man, Captain America si Spider-man, personaje din Vikings, Star Wars sau Avengers. Cu alte cuvinte, toata floarea cea vestita a eroilor, supereroilor si antieroilor veniti din lumea comics au invadat lumea reala a salilor si strazilor (in premiera, un areal al orasului a fost blocat circulatiei si rezervat pentru Comic-Con) din San Diego.

Intentionat am lasat la sfarsit „specialitatea” noastra, figurinele. Intentionat, dar si deoarece cuvintele sunt de prisos, va lasam in compania clipurilor postate pe pagina noastra de Facebook, https://www.facebook.com/search/top/?q=101figurine acolo unde am inceracat sa va tinem la curent in timp real pe durata desfasurarii SDCC cu nouatatile prezentate de cei mai renumiti producatori in domeniu: Hot Toys, Iron Studios, Sideshow Collectibles, Mezco Toyz, Kotobukiya, NECA, Diamond Select Toys si altii. Cuvinetele sunt de prisos, dar concluziile se impun: daca avem noutati din lumea revistelor comics, a filmelor, serialelor TV si a video-games, atunci avem noutati si in materie de figurine. In plus,  (San Diego) Comic- Con nu este doar un prilej de a prezenta noutati, ci si de a impune tendinte in lumea jucariilor, action figures, statuetelor si a accesoriilor.

Acum cateva luni, nu multe in urma, intr-un articol in care comentam tot aici ultima editie de la East European Comic-Con (EECC) – Bucuresti 2018, spuneam ca a fost „mai, mai, mai….” decat precedenta. Nu putem spune acelasi lucru despre (San Diego) Comic- Con. Nu de alta, dar nu am fost acolo. Insa ne propunem sa o facem. Cat de curand. Deocamdata, am trecut evenimentul pe agenda din 2019! See ya there? :)