2016. LA SFARSIT

Ne apropiem rapid si cu pasi mari de sfarsitul anului. Ultimele sarbatori din 2016 incep in curand iar la www.101jucarii.ro suntem deja cam pe la mijlocului drumului spre Mos Craciun. Un drum pe care l-am „pavat” cu noutati, reduceri si surprize. Privind inapoi la ce s-a intamplat in acest an, inevitabil ne-am gandit la bilanturi si la retrospective. Dar o sa lasam bilanturile pe alta data si o sa incercam o retrospectiva, una pe care o speram mai deosebita.

Mai deosebita, deoarece nu ne vom referi la actiunile si la evenimentele la care 101Figurine a participat sau pe care www.101figurine.ro le-a organizat. O vom face si pe aceasta, dar nu acum. Aici, vom incerca o retrospectiva 2016 vazuta prin prisma catorva action figures, statuete, accesorii, prin prisma editiilor deluxe, aniversare si/sau limitate, prin prisma collectables in general. Collectables, adica obiecte de colectie. Collectables, adica obiecte frumoase, deosebite, majoritatea lucrate artistic, valoroase (in diferite sensuri), pe care ni le dorim si pe care ne place sa le avem. Noi, cu totii, nu doar colectionarii impatimiti. Pentru ca noi, cu totii, suntem sensibili la diferitele forme ale artei si ale frumosului.

Niciun punct de plecare in acesta retrospectiva nu poate fi mai potrivit decat Nuremberg Toy Fair 2016, desfasurat, ca de obicei, la sfarsitul lunii ianuarie. Nuremberg Toy Fair – unde se strange intreaga creme  de la creme, de la giganticele corporatii pana la micile firme independente si inovatoare – este locul in care se aduc prototipuri si se fac prognoze, in care gasim numeroase exponate in premiera si in care sunt prezentate linii si produse ce vor aparea de-a lungul anului.

Printre acestea, la loc de frunte, Color Tops de la McFarlane Toys. Este o linie noutate absoluta a acestui producator in domeniul figurinelor-statuete, la care gasesti absolut tot ce iti doresti: dimensiuni generoase (aproximativ 18cm inaltime), articulatii minime dar obligatorii si personalizate in functe de tipul personajului reprezentat, action figures cu atitudini…. statuare, realism si detalii perfecte prevazute cu standere. Ambalajele atractive si deosebite – colorate in mod diferit (de unde provine si numele liniei) – ajuta la identificarea personajului si a seriei din care face parte: Red – Connor (Assassin’s Creed). Rick, Michonne, Daryl, Abraham (The Walking Dead), Travis si Madison (Fear The Walking Dead), Jack Cooper (Titanfall 2); Blue – Spawn, Aguilar (Assassin’s Creed), JD Fenix si Kait (Gears of War 4), seria urmand sa continue in 2017, an in care vor debuta si seriile Green si Orange.

Chiar daca ARTFX+ a incetat demult de a mai fi numita noutate, 2016 a adus cateva reprezentari exceptionale din aceasta linie high-end a renumitului producator nipon Kotobukiya. Razboiul civil din Universul Marvel de pe marile ecrane a fost prefatat de aparitia statuetelor. Captain America si Iron Man sunt gata de infruntare. Reprezenatrile ARTFX+ – de cate 18cm inaltime fiecare, realizate la scara 1/10 a eroilor din filmul Captain America: Civil War, superdetaliate si vopsite printr-o tehnica speciala pentru a sublinia realismul – stau fata in fata, gata de infruntare. Mai mult, prin combinarea standerelor personalizate ale celor doua stauete, se poate reconstitui o scena din film. O infruntare chiar si mai spectaculoasa, realizata in aceeasi „formula” si caracteristici ARTFX+, este cea dintre Batman (21cm inaltime) si Superman (surprins intr-o saritura de un realism extraordinar, inaltime totala de 25cm), protagonistii megaproductiei cinematografice DC din acest an, Batman v Superman: Dawn of Justice. Acelasi senzational duel se da intre Batman si Superman si la nivelul MAF EX (Miracle Action Figure, producator: Medicom – Japonia): figurine articulate si superpozabile de 15cm inaltime, cu elemente de vestimentatie confectionate din material textil, replici fidele ale actorilor ce interpreteaza rolurile celor doi super-eroi.

Nu putem incheia aceasta scurta retrospectiva fara a mentiona o alta infruntare, mai veche si poate chiar mai celebra decat cele precedente. Prin figurine si statuete, separate sau in seturi de tip 2-pack, Alien si Predator duc o batalie fara sfarsit, superlativul din punct de vedere artistic si tehnologic fiind atins prin  seria Movie Masterpiece realizata de catre Hot Toys (Hong Kong). Alien din 2016 – o editie aniversara (30 de ani de la lansarea filmului Aliens) este o capodopera deluxe din toate punctele de vedere: figurina superarticulata, superdetaliata si superpozabila de 30cm inaltime, cu elemenete de detaliu pictate manual, coada flexibila, gura interioara retractabila si un stander care ofera multiple optiuni de pozabilitate. A masterpiece, indeed!

Ce ne va aduce anul viitor si ce vom gasi la Nuremberg Toy Fair 2017? Vom vedea si va vom tine la curent. Este de prisos sa mai amintim ca vom fi prezenti acolo, la fel cum ni se pare de prisos sa mai spunem ca o buna parte dintre collectables le veti gasi la www.101figurine.ro, la fel ca premierele si seriile prezentate mai sus, adevarate senzatii ale anului 2016. Un an care se apropie de sfarsit…. dar nu se sfarseste inainte de a va ura – din toata inima si cu mult drag, tuturor – SARBATORI FERICTE! :)