N.I.T.F. 2016!

Acum exact o saptamana coboram din trenul care ne lasa langa unui pasaj suspendat. Il traversam si in fata noastra se deschide un platou enorm, impozant ca dimensiuni si amenajare. Te face sa te simti mic, mic precum Ant-man (Omul Furnica). La capatul opus, o constructie gigantica din sticla si otel, a carei intrare este strajuita de un detasament de Clone Troopers ce te priveau cu ochi opaci din spatele mastilor impersonale. Stateau neclintiti de ore bune, dar mereu cu mainile pe armele pregatite sa dezlantuie oricand un foc nimicitor….

Am reusit sa intram, trecand de formalitatile nu foarte sofisticate. Nici nu trebuiau sa fie sofisticate, deoarece oricine ar fi avut intentii rau-voitoare ar fi dat cu ochii aproape imediat de doi dintre cei mai puternici membri ai fantasticului team Avengers, pe care nu puteai sa ii ocolesti: infioratorul Hulk, cu un ranjet crunt pe fata si cu pumnul ridicat la aproape 3 metri pentru a sfarama si cea mai mica urma de amenintare; alaturi de teribilul monstru verde, Iron Man, echipat cu ultimul costum iesit din laboratoarele Stark Industries, gata de zbor si gata sa infrunte si sa distruga cu o raza laser posibilii inamici veniti din vazduhul  innourat…..

Ne-am dovedit si in fata lor bunele intentii. Si am fost din nou lasati sa trecem. Am ratacit pe lungi kilometri de culoare, prin sali luminate a giorno in toate culorile Pamantului, ale galaxiilor si universurilor(!) sau prin zone mai obscure, dar la fel de surprinzatoare si de animate. Ne-am intersectat cu Batman, aflat parca intr-un moment de respiro intre The Arkham Knight si ceea ce se anunta a fi inca de pe acum batalia mileniului si infruntarea titanilor supereroi – Batman v Superman: Dawn of Justice. Si nu departe de Omul Liliac, priveam infricosati cum un ou mare (inalt de mai bine de jumatate de metru!) de Alien parca pulsa regulat si tot mai intens cu fiecare secunda ce trecea. Nu ne-am apropiat prea mult de el. Eram prea coplesiti de teama de a ne trezi cu un Facehugger saltand din ou direct pe fetele noastre….

Sa stiti ca nu am fost invitati sa facem figuratie intr-o continuare a seriilor de filme Star Wars, Avengers sau chiar Deadpool.. Sa stiti ca nici nu am fost recrutati intr-un grup secret – compus din …men, women, X-Men si (genderless) aliens – pentru a explora cele mai misterioase adancuri ale DC Universe sau a-i cunoaste mai bine pe cei mai renumiti eroi din Marvel Select. Sa stiti ca tot ce am relatat mai sus nu are nicio legatura cu fantezia sau cu visul. Sa stiti ca i-am intalnit si ca i-am vazut live. I-am (fi) putut atinge pe toti, in marimile lor naturale, alaturi de multe alte mii de action-figures, sute de mii de jucarii diverse si milioane de accesorii. Pentru toate acestea, ne-am deplasat (doar) aproape 2000km din Bucuresti si am particpat la editia din 2016 a Nuremberg International Toy Fair, de departe cea mai prestigioasa manifestare de acest fel din lume! Si sa stiti ca a meritat din plin!

Ne-am intors obositi, dar plini de informatii si de idei, unele dintre acestea cu aplicabilitate rapida pe www.101figurine.ro. In primul rand, sistemul pre-order, pe care vom incerca sa il dezvoltam tot mai mult. La Nurnberg, mesajul primit de la marii distribuitori europeni cu care cooperam a fost unul foarte clar: nu intri la timp in pre-order, ai ratat produsul sau seria intreaga! Foarte probabil, in mod definitiv! Nu trebuie sa intram in panica, trebuie – cu totii! – sa fim doar atenti si sa comunicam intre noi cat mai bine!

Lista figurinelor si a producatorilor care ne-au impresionat este lunga si, de asemenea, ….impresionanta. Daca pe JakksPacific (linia BIG FIGS Colossal din Star Wars) sau pe NECA (cu Batman, Alien, dar si Halo, Predator sau Terminator) i-am mentionat anterior – fie si indirect – McFarlane Toys a meritat, merita si va merita mereu o atentie speciala: categorii noi, serii noi si produse noi (The Walking Dead – noua serie … noua (9!) si figurinele deluxe infatisandu-l pe Rick Grimes – sau noile ipostaze ale deja celebrilor eroi din Assassin’s Creed), unele dintre ele prezentate in premiera, in calitate de prototipuri. Pentru alte detalii, consultati etichetele in curand sau pre-comanda (pre-order) (asta am spus-o deja!) de pe site-ul nostru.

Nu putem incheia aceasta scurta incursiune fara a mentiona una dintre categoriile pe care intentionam sa le dezvoltam din ce in ce mai mult: high-end collectibles. La Toy Fair castiga un loc tot mai important in fiecare an. In Romania, (inca) micul – dar selectul – club al colectionarilor prinde din ce in ce mai mult contur. Vom incerca sa ne aducem si noi un aport in acest domeniu prin listarea a mai multe si mai diferite items (figurine superdetaliate, stauete, busturi, serii si linii deluxe, editii rare si/sau speciale) produse de cele mai celebre firme din acest domeniu: Bandai, cu renumitele sale SH. Figuarts din lumea manga/anime, Kotobukiya si mult ravnitele sale ARTFX+ PVC Statues, Hot Toyz (masterpieces, in adevaratul sens al cuvantului!) si Sideshow Collectibles – un adevarat Rolls Royce in universul figurinelor. Nu au nevoie de prezentari suplimentare, deoarece pentru ele vorbeste calitatea la superlativ!

Acesta a fost, foarte pe scurt, Nuremberg International Toy Fair 2016 – NITF 2016. Marturisim ca NITF 2016 nu este vreun nume de cod, ci doar un acronim inventat ad-hoc de noi (pentru ca tot se poarta acronimele ciudate) deoarece nu am avut inspiratia de moment pentru un titlu mai interesant… Va promitem ca nu il vom mai folosi. Dar, in acelasi timp, va promitem ca in 2017 vom fi din nou la….NITF!  :p