DOAR PRODUSE ORIGINALE (partea a doua)

Cu mai bine de 4 ani in urma, am abordat pentru prima data un aspect delicat si relativ controversat, pe care, din nefericire, il putem intalni destul de frecvent atunci cand achizitionam diverse produse. http://www.comunicatedepresa.ro/ralmida-com-srl/www-101jucarii-ro-doar-produse-originale/ a incercat si a reusit sa aduca unele lamuriri la acel moment, informatiile furnizate pastrandu-si valabilitatea si in prezent. Acum, subliniind inca o data faptul ca www.101figurine.ro si www.101jucarii.ro detin si comercializeaza DOAR PRODUSE ORIGINALE, consideram ca este cazul de a veni cu unele detalii suplimentare.

Am expus atunci situatia marilor concerne producatoare de jucarii, giganticele companii americane Mattel (prezenta in Top Fortune 500), Hasbro (care in mod oficial prezinta faptul ca majoritatea produselor sale sunt manufacturate in Asia de Est: China, Coreea, Taiwan, Hong Kong, etc.) sau Jakks Pacific. In cele ce urmeaza – si datorita unor observatii/comentarii extrem de pertinente ajunse pe adresa noastra – am incercat sa ne informam, sa ne documentam si sa prezentam situatia unor produse realizate de catre prestigioasele branduri japoneze Bandai si Banpresto.

Pana acum aproximativ 10 ani – cand a inceput fulminanta ascensiune a companiei LEGO – Bandai (Namco Holdings sau Namco Group)era comparabila ca marime cu cele doua rivale americane mai sus mentionate, detinand locul al treilea in plan mondial. Bandai si parteneriatul Bandai/Tamashii Nations sunt cunoscute colectionarilor de pretutindeni prin produsele sale de inalta calitate, prin liniile FiguArts (action-figures ce impresioneaza prin maiestria realizarii, a articulatiilor si a accesoriilor) sau FiguArts ZERO (statuete – zero articulatii) reprezentand – printre altele – personaje si eroi din cele mai cunoscute si indragite serii manga/animes japoneze: Naruto, Dragon Ball, Sailor Moon, One Piece sau inspaimantatorii roboti de lupta Gundam. Aceeasi lume manga/animes – un element extrem de important al culturii populare japoneze, ce „atinge” toate categoriile sociale si toate segmentele de varsta – este reprezentata in mod artistic si ingenios de catre liniile SCulture sau DXF (DeluXe Figure) ale producatorului Banpresto, o firma cu radacini vechi de 40 de ani, dar in prezent detinuta tot de catre Bandai Namco Holdings.

Exista contrafaceri, „piraterie”, articole fakes realizate dupa produsele acestor doua companii? Da, categoric. Chiar pe prima pagina (versiunea de limba engleza), www.banpresto.jp are un buton intitulat „About counterfeit items” si avertizeaza asupra „replicas, counterfeit items, and unauthorized copies of our items sold in the some countries and online auction sites”. Cauza principala care duce la acestea este legislatia extrem de permisiva in ceea ce priveste copyright-ul in China, tara din care provin majoritatea produselor contrafacute, la fel cum provin si majoritatea produselor originale. Astfel, costurile scazute(de productie, depozitare, transport, promovare, etc) se reflecta inpretul, dar si in calitatea scuzuta, ceea ce duce la o intemeiata ingrijorare din partea unor potentiali cumparatori si, in special, a colectionarilor.

Cum ne protejam? Cum se protejeaza piata oficiala? In plan intern, japonezii au gasit o metoda simpla, reglementata prin aplicarea pe cutia (ambalajul) produselor originale a unui asa-numit Toei Animation Certificate of License Grant, un sticker numit Toei in cinstea pionieratului animatiei (animes) nipone. Acest sticker are diferite culori, in functie de valoarea in yeni a produselor respective. Prezinta produsele cu Toei sticker o garantie totala privind originalitatea? Nu, deoarece si acesta poate fi contrafacut si replicat, dupa cum relateaza multiple surse online! Mai mult decat atat, aplicarea stickerului este obligatorie doar pentru produsele comercializate pe piata japoneza. Acesta nu se aplica de catre producator in momentul fabricarii ambalajului, ci in depozite sau chiar in magazinele ce comercializeaza respectivele produse. Pentru toate celelalte piete, aplicarea stickerului nu este obligatorie, ci este lasata la latitudinea distribuitorului. Asadar, daca pe unele produse, distribuite de catre Bandai (Bandai USA pentru piata americana, Bandai UK pentru cea britanica, Bandai France pentru cea europeana, etc) intalnim Toei sticker, pe aceleasi produse, distribuite de catre parteneri – oficiali si licentiati – stickerul lipseste.

Razboiul produselor originale vs contrafacerilor si al drepturilor de autor nu a inceput acum, nu a inceput cu jucarii, action-figures si statuete si, din pacate, nu se va opri aici. Singura solutie pe care noi o cunoastem si pe care am aplicat-o si o aplicam mereu este aceea de a achizitiona de la marii distribuitori, fie ei americani sau vest-europeni. Renumele distribuitorului ofera o garantie in plus si certifica astfel originalitatea produsului. Banpresto recomanda „buying BANPRESTO items from our partner shops.” Produsele noastre Banpresto (si nu numai!) sunt achizitionate de la una dintre cele mai mari firme germane de profil, care se recomanda drept „distributor and wholesaler of top brands in licensed collectibles, toys and merchandise”. In lunga si prestigioasalista a acestor „most popular brands and official partners” putem gasi: „Products of Bandai Tamashii Nations”, „Products of Banpresto”, „Products of Bandai (Namco)”, cat si „more than 250 brands and manufacturers”. Am lasat intentionat frazele in original, in limba engleza, pentru a fi mai usor de identificat despre cine este vorba, in eventualitatea unei verificari online, pe care chiar va rugam sa o faceti. Si astfel, sa va puteti convinge -daca mai era cazul – de faptul ca noi detinem DOAR PRODUSE ORIGINALE!