COLLECTORS AND COLLECTABLES

Atunci cand Mihaela m-a rugat sa concep un text despre colectionari si despre piesele de colectie – collectors & collectables – am considerat-o ca fiind una dintre cele mai dificile sarcini pe care le-am avut in cei 6 ani si jumatate, de cand colaborez cu www.101jucarii.ro/www.101figurine.ro. Nu prin prisma unei documentari de o mai mare anvergura sau profunzime, nu prin prisma unor idei si unor cuvinte pe care trebuia sa le astern aici, ci pentru simplul fapt ca eu nu sunt un…. colectionar. Recunosc, imi plac lucrurile frumoase, imi plac lucrurile deosebite, am hobby-uri, dar imi lipseste feeling-ul, pasiunea – chiar patima, as putea spune – specifica unui colectionar adevarat.  De aceea, dedic personal acest text tuturor colectionarilor, dar atasez dedicatiei si scuze anticipate pentru unele omisiuni sau pentru o (eventuala) lipsa de intelegere a sentimentelor lor.

Collectors? Colectionari? Ce inseamna? Repet, nu stiu. Iar o definitie seaca gasita cu ajutorul lui Google cred ca nu ar fi facut decat sa inrautateasca situatia. Asa ca mai bine ii dau cuvantul Adinei, una dintre cele mai „inraite” colectionare si o veche prietena a www.101figurine.ro: „Vaaai intrebare grea…Peter Pan…  E ca o boala… e o dependenta. Adica din momentul in care ai început nu te mai poti opri. Nici venitul lunar mic nu e o opreliște.” Cat despre pieselele de colectie…..ei bine, oare cine ar fi mai nimerit sa vorbeasca despre ele decat Tom Gilliland, directorul de creatie de la Sideshow….Collectibles: „Ideea principala (a unei piese de colectie) nu este aceea a designului, a pictarii obiectului, a sculpturii modelului sau a producerii statuetei. Ideea principala este aceea a simbolului (icon). Este importanta simbolica pe care aceste obiecte le poseda si care rezoneaza in fiecare dintre noi!” Sunt gandurile exprimate si publicate in introducerea albumului Capturing Archetypes – Twenty Years of Sideshow Collectibles Art, albumul insusi fiind cu adevarat o veritabila piesa de colectie.

Evident, lucrurile nu sunt atat de simple si sunt departe de a se opri aici. Asta pentru faptul ca sunt colectionari si….colectionari. Sa incerc eu sa ii clasific sau sa ii cataloghez? Evident ca nu, ar fi doar o aroganta din partea mea. Cel mult, ii pot insira sau imi pot da cu parerea. Sunt colectionari „simpli” sau „de mijloc”, „hard” si „die-hard”, in functie de calitatea/valoarea (materiala) a pieselor colectionate, de la cele mai mici si simple pana la https://www.101figurine.ro/highend-collectibles/, una dintre cele mai recente categorii inaugurate de noi? Sunt colectionari mai „vechi” sau mai „noi”, in functie de varsta lor si a colectiilor lor? Sunt colectionari „mici” si „mari”, in functie de numarul de collectables pe care le detin? Dar care sunt cei „mari” sau „foarte mari”? Incepand cu 300 de items in colectie? Sau cu 1000+? Exista colectii „generale” si „particulare”, axate doar pe anumite franchise (Marvel, DC, Alien, Predator, Star Wars) categorii (manga/animes), producatori (Funko POP) – cum sunt multi dintre prietenii nostri colectionari – sau chiar a unui singur erou/personaj, cum este cazul Muzeului Hellboy, o impresionanta colectie particulara din Romania despre care mi se povestea nu de mult si de care probabil ca insusi Guillermo del Toro – regizorul seriei de filme cu acelasi nume, un mare prieten al Sideshow Collectibles si un impatimit colectionar – ar fi interesat!

Colectionarii intre ei? Intruniri si intalniri, grupuri in social media si forumuri de discutii, evenimente online si offline, schimburi, achizitii si multe alte „ritualuri”….. le stiu ei foarte bine. Pe unii colectionari i-am intalnit si noi in carne si oase cu ocazia editiilor East European Comic-Con. Cu unii dintre acestia ne-am imprietenit de-a lungul timpului si am ajuns sa pastram o legatura constanta. Cum se materializeaza aceasta relatie intre  www.101figurine.ro si cei peste 30 de colectionari care fac parte din comunitatea noastra de prieteni? Ne informam si ne sfatuim reciproc. Printre altele, si datorita lor site-urile noastre sunt mai bune si mai complete. Printre altele, datorita lor am inaugurat optiunile de „pre-comanda” si „la comanda”. Printre altele, pentru ei am adaugat categoria Buy & Sell, o piata virtuala care intermediaza vanzari, cumparari si schimburi de collectables. Printre altele, la sugestiile lor aducem o gama foarte variata de action-figures, statuete, accesorii si alte piese de colectie. „Sunt figurine pentru toate gusturile. Si bugetele” (din nou, prietena noastra, Adina).

In incheiere? Sau in loc de incheiere? Sa il citez pe colectionarul Guillermo del Toro vorbind despre collectables sau sa cer o parere avizata cu privire la linia de figurine a creatorului Guillermo del Toro, lansata la San Diego Comic-Con 2017 de catre National Entertainment Collectibles Association, adica binecunoscuta si renumita NECA? Dar despre toate acestea, colectionarii stiu mult mai multe si mult mai bine. Asa ca mie nu imi ramane decat sa le urez mult succes si multe impliniri!