Arigatō, NIJIKON!

Din start: da, ne-a placut mult la NIJIKON 2015! Atmosfera, public, locatie, activitati – toate au insemnat cate un mare pas inainte fata de editiile precedente. A fost ultimul eveniment din acest an la care am participat si noi in carne, oase, jucarii si figurine. De aceea, incercam in cele cateva randuri ce urmeaza sa facem unele observatii si reflectii la cald. La cald, cat mai e…cald. Asta si pentru ca iarna incepe incet-incet sa isi intre in drepturi.

Trecem repede peste locul de desfasurare deoarece nu are niciun rost sa comparam Turbohalle cu Crystal Palace Ballroom, locatia din acest an. Chiar si pentru cei care nu sunt din Bucuresti, rezonanta numelor spune totul. Ne-a bucurat insa publicul si ne-a bucurat atmosfera creata de acest public. NIJIKON reprezinta expresia si ofera in acelasi timp deschiderea spre lumea manga/animes, originara din Japonia. O lume pe care ajungi sa o pretuiesti cu cat o cunosti mai bine. Iar lumea (publicul nostru) din 2015 cu certitudine a facut un pas – sau poate chiar un salt? – inainte. O lume mai matura (nu din punct de vedere al varstei), o lume mai cunoscatoare, o lume mai interesata. O lume care a gasit o alta lume si pe care vrea sa o inteleaga mai bine. O lume inca mica, dar buna. O lume inca mica, dar in continua crestere. O lume inca mica, dar o familie din ce in ce mai mare!

Activitati, atractii, concursuri, invitati, gaming…. Despre toate acestea s-au scris deja multe pagini, articole si postari pe bloguri. S-a scris mult si s-a scris mai bine decat am putea sa o facem aici, deoarece interactiunea noastra cu aceste actiuni a fost una doar tangentiala. Un fapt – de asemenea, imbucurator – insa nu am avut cum sa nu il remarcam: costumele. Nu ma refer doar la costumele pentru concursurile Cosplay (cel individual sau cel pentru grupuri) sau la costumatiile animatorilor cu care ne-am obisnuit de la alte evenimente, ci la bucuria pura si dezinteresata de a te costuma si de a veni costumat la o astfel de sarbatoare. Pe langa noi si printre noi nu s-au perindat doar personaje ale lumii manga/animes. L-am intalnit pe Alien, ne-am intersectat cu fel de fel de eroi si de soldati, am asistat la ce faceau cei de la Star Wars, am admirat si ne-au incantat costumatiile copiilor, ale tinerilor si ale celor deja bine trecuti de tinerete, toate pline de culoare si de culori, de bun gust si emanand bucuria celor care le purtau!

Printre expozantii de la Vendors Area – un alt punct de atractie al NIJIKON 2015 – am fost si noi, www.101figurine.ro. Printre standurile cu diverse souveniruri, gadgeturi, reviste manga sau comics si multe alte accesorii au fost si figurinele si jucariile noastre, in marea lor majoritate cele din categoria Manga & Anime. Chiar daca numarul de colectionari nu a fost atat de mare ca cel de la Comic-Con – firesc si de asteptat, dealtfel – interesul s-a dovedit a fi ridicat. Riscand un Top 3 al figurinelor – personaje din benzile ilustrate (manga), eroi din serialele animate (anime) si din jocurile video inspirate din cultura populara nipona – acesta ar fi: 1. „Batranul” si in acelasi timp vesnic tanarul Naruto, despre care nu pierdem nicio ocazie de a reaminti tuturor ca noi l-am adus in premiera in Romania in urma cu….ceva ani; 2. Sailor Moon si tovarasele ei, fetele-soldat cu nume de planete – banuiam ca sunt populare, dar nu chiar atat de populare; 3. Greu de facut diferentierea intre Dragonball si Fate/Stay Night, asa ca le trec pe ambele pe aceeasi pozitie. Personal ma asteptam ca si Monkey D. Luffy din One Piece (de ani buni pe prima pozitie in topul mondial) sa se claseze onorabil, dar…..gusturile nu se discuta! Dintre producatori, mai mult decat autenticul nipon Banpresto a avut de departe cea mai mare cautare.

In mod inevitabil, am facut si o comparatie intre editiile din acest an ale Comic-Con si NIJIKON. Chiar daca amploarea evenimentelor si numarul de vizitatori nu se pot compara, calitatea celor doua mari sarbatori este una comparabila si ambele sunt in crestere fata de anii anteriori. Asa cum mentionam si in textul pe care l-am publicat cu cateva zile inainte de eveniment (http://www.comunicatedepresa.ro/ralmida-com-srl/nijikon-2015/), universul manga/animes, cel populat cu personaje care de care mai fascinante, este unul in continua expansiune pe toate meridianele lumii, Romania nefacand exceptie. Iar NIJIKON 2015  a demonstrat-o din plin!

Si, pentru toate acestea, multumim! Pentru toate acestea, Arigatō, NIJIKON! :)