ARTISTIC ACTION FIGURES?

Oare s-a terminat vara? Dupa 3 saptamani infernale in care am avut si 40 de grade la umbra (asta in mod oficial, pentru ca in realitate temperatura a fost chiar mai ridicata), urmate de o saptamana cu ploi reci si torentiale, dupa ce unii au trecut in 2-3 zile de la aerul conditionat dat la maxim la deschiderea caloriferelor….nu mai stiu ce sa zic. Daca ne uitam pe calendare si vedem ca e sfarsit de august, poate ca ar trebui sa ne gandim la back to school, deci la …toamna. Dar chestia cu „back to school” o lasam pe alta data. Deocamdata bucurati-va de vacanta, atat cat mai este, de reducerile oferite de noi – campania Summer Sale 2015 este (inca) in desfasurare – si evident, de noutati!

Spun evident pentru ca de data aceasta nu avem doar items ca noutati, ci si categorii noi. Categorii, adica mai multe. Si mai…grozave! Am cautat mult in aceasta vara (fara concedii), am incercat sa venim din nou cu ceva… nou si interesant. Speram ca am si izbutit. Concluziile insa le veti trage voi si chiar ne dorim sa auzim pareri, opinii, observatii cu privire la aceste noutati.

So…. Prima categorie se intituleaza Play Arts Kai si vine, cum e si firesc, de la Square Enix, companie renumita pentru jocurile sale video. Nu doar pentru jocuri video, deoarece seriile Play Arts Kai – marca exclusiva Square Enix – sunt sus de tot si in topul (action) figurinelor. Play Arts Kai constituie un (mare si serios) pas inainte fata de Play Arts, „these figures are an improved version of Square Enix’s Play Arts figures, with larger scale, more articulation and additional parts”, dupa cum le defineste insusi producatorul. Sculptate cu deosebita acuratete astfel incat sa surprinda relieful muschilor sau sa dea o nota in plus senzatiilor de miscare si dinamism, avand culori vii si contrastante (acolo unde este cazul) si completate cu standere si accesorii deosebite (cu precadere arme si seturi de maini interschimbabile), realizarile Play Arts Kai sunt cu adevarat exceptionale. Am adus cateva exemplare la inceputul verii – Final Fantasy, Halo, Metal Gear, pentru ca de curand sa completam aceaste serii si sa imbogatim noua categorie cu produsele purtand licenta DC Comics, adica Batman in multiple si diverse ipostaze si alti cativa eroi (Catwoman) si villains (Harley Quinn, Joker) cu care The Dark Knight lupta – alaturi sau impotriva lor – pentru salvarea orasului Gotham. Daca tot am pomenit de Gotham, sa ne asteptam in curand (septembrie) la un sezon nou al serialului TV. Cum va fi? Il lasam pe Oscar Cobblepot – The Penguin sa il prezinte: “There’s a war coming; a terrible war. There will be chaos, rivers of blood in the streets, I know it.”

OK, dar sa lasam putin razboiul, haosul si raurile de sange de pe strazi pe seama liliecilor, arlechinilor sau a pinguinilor si sa revenim la figurine si statuete. Ne-am obisnuiit de ceva timp cu productiile japonezilor de la Kotobukiya, liniile ARTFX – cu statuetele realizate la scara 1/6 sau 1/7 sau ARTFX + (ARTFX Plus) scara 1/10, foarte usor de asamblat, excelent accesorizate, cu standere personalizate si prevazute cu magneti in talpi pentru o mai buna fixare. De aceea, va invit sa aruncati macar o privire la ultimele seturi Clone Troopers si Shock Troopers din Star Wars, dar mai ales la preferatii mei, Marvel (Avengers) Now Captain America si „bijuteria” Ant-man (Marvel Select), protagonistul noului film cu acelasi nume.

Am fost insa prea putin familiarizati cu figurinele de dimensiuni mari (peste 30 cm inaltime si ajungand pana la 45cm), dar cu un design la fel de perfect si executate cu aceeasi maestrie ca si cele mai mici. Credem ca acum am remediat si aceasta problema, in primul rand cu ajutorul superbelor exemplare NECA realizate la scara 1/4. Au tot ce si-ar dori un colectionar pretentios: detalii sculpturale de exceptie, articulatii numeroase (in medie, peste 20), accesorii interesante, multiple posibilitati de pozabilitate, editii limitate la 1000-7500 exemplare si chiar efecte speciale luminoase cu LED-uri rosii si albastre, cum este Jaeger Striker Eureka (Pacific Rim), o replica foarte detaliata a prototipului creat de catre una dintre cele mai prestigioase companii specializate in efecte speciale din lume – ILM a lui Greorge Lucas (Star Wars si Indiana Jones, printre multe altele) – prototip folosit in scenele filmului.

Pe langa toate acestea, la intreaga gama sunt absolut remarcabile asemanarile figurinelor cu actorii care au interpretat respectivele personaje in filme:  Major Alan „Dutch” Schaefer din Terminator (Arnold Schwarzenegger), Captain America (Chris Evans), The Joker (regretatul Heath Ledger) sau hobbitul Bilbo Baggins (Martin Freman). Fara indoiala insa, chiar daca nu se incadreaza in aceasta categorie de figurine executate la scara 1/4, „cireasa de pe tort” – sau Figurina lunii, cum am denumit-o pe pagina noastra de Facebook – o constituie Bruce Willis, alias Joe Colton din G.I. Joe: Retaliation, o figurina de „doar” 30cm inaltime si peste 30 de puncte de articulatie, produsa si lansata in exclusivitate pentru Hot Toys & Sideshow Collectibles Toy Fair 2013. A movie masterpiece, dar in acelasi timp an action figure masterpieceand an exclusive collectible, too!

Asadar… am prezentat Play ARTS Kai, am mentionat ARTFX +, am vorbit despre artisti (ma rog, actori, poate e cam fortat, dar tot cred ca trebuie mentionat….) si insiruirea poate continua. Figuarts…. de exemplu. Asadar….arta, artistic, arte, etc. Putem considera ca in toate aceste cazuri este vorba intr-adevar despre….artistic action figures? Le putem defini astfel? Nu imi raspundeti pe loc! Dar ganditi-va si la asta, in timp ce va bucurati de (ultimele zile?) de vara!

Thanks for reading! :)