SDCC 2015

Este posibil sa nu fie cea mai fericita comparatie, dar este prima care imi vine acum in minte. In majoritatea tarilor din lume – poate cu exceptia celor care au propriile monarhii – atunci cand oamenii spun “Regina” – The Queen, se gandesc in mod automat la Regina Angliei. Prin analogie, si sper sa nu lezez sentimentele (pro- sau anti-) monarhice ale vreunui cititor, cand spunem Comic-Con (fara vreo alta precizare suplimentara), ne gandim fara doar si poate la Regina (sau Regele) Comi-Cons. Si chiar daca de cativa ani avem si noi un Comic-Con la Bucuresti – o manifestare care creste constant in anvergura – Regele Comic-Cons nu poate fi decat unul singur:  Majestatea Sa este San Diego Comic-Con, adica SDCC!

Editia din acest an al San Diego Comic-Con si-a inchis portile cu putine zile in urma. Dar o manifestare de asemenea calibru lasa in urma nenumarate ecouri – intelegand prin asta comentarii, observatii, impresii, cronici – ecouri care nu se sting decat peste un an, odata cu desfasurarea urmatoarei editii. Si nici atunci nu se sting toate. Fiecare manifestare SDCC lasa in urma recorduri, premiere, mii de …mile (nu kilometri, pentru ca vorbim despre un eveniment din SUA), milioane de imagini si un numar infinit de impresii. SDCC 2015 nu a facut, nu face si nu va face exceptie de la toate acestea!

Iar daca tot am vorbit despre ecouri, sa ne intoarcem putin in timp, cu exact 45 de ani in urma. In anul 1970, la San Diego (in sudul Californiei, aproape de frontiera mexicana), un grup de fani si entuziasti ai filmelor, (revistelor) comics si ai SF-ului au pus bazele unei organizatii non-profit a carei misiune este de a “educa si a raspandi cunostiintele si aprecierea fata de COMICs prin prezentarea de CONventii si organizarea de evenimente care sa celebreze contributia istorica si continua a comicsurilor la dezvoltarea culturala si artistica (populara)”. Aceasta organizatie s-a intitulat Comic-Con International: San Diego, de unde provine si numele acestei manifestari, devenita intre timp una gigantica!

In acesti 45 de ani, lucrurile au luat o amploare mondiala la care foarte putini dintre membrii fondatori ar fi visat. Pe langa numeroasele manifestari Comic-Con desfasurate la ora actuala pe tot mapamondul – EECC de la Bucuresti fiind una din ce in ce mai insemnata – SDCC 2015 a reunit intre 9-12 iulie (la care se adauga si Preview Night din noaptea de 8/9 iulie, o idee mai mult decat interesanta!) peste 130.000 vizitatori, o crestere astronmica fata de cei doar…145 de vizitatori de la editia din 1970! De fapt, cifra de 130.000 a fost atinsa inca din 2010 si poate fi cu greu depasita, avand in vedere ca cea mai mare parte dintre spatiile expozitionale din aceasta metropola cu aproape 1,5 milioane de locuitori – in frunte cu San Diego Convention Center – au fost ocupate de eveniment. Imposibilitatea extinderii – anul acesta o sectiune s-a desfasurat chiar si pe distrugatorul Marinei Americane USS Midway(!) a facut ca organizatorii sa ia in calcul mutarea manifestarii spre uriasul “vecin” Los Angeles, dar lucrurile raman deocamdata asa. Cel putin pana in anul 2018.

Programul? Evenimentele? Sectiunile? Concursurile si premiile? Special guests? Zecile de premiere, exclusivitati si sutele de atractii? Articolele, fotografiile si clipurile audio-video publicate live sau dupa SDCC 2015?  Daca m-as referi chiar si foarte pe scurt la ele, ar insemna sa scriu o carte, nu acest articol. Pentru toate acestea exista… Google.

Totusi, macar un event trebuie neaparat mentionat. Casa de filme Warner Bros a creat si prezentat special pentru SDCC 2015 un trailer lung de aproape 4 minute al mult-asteptatului Batman vs. Superman: Dawn of Justice , productie DC Comics, cu un buget presupus a fi de peste 200.000.000 $. Filmul a fost anuntat in premiera tot la Comic-Con San Diego, in 2013 iar lansarea lui este preconizata pentru primavara anului viitor. Si acest fapt cred ca ne scuteste de orice alte comentarii suplimentare privind importanta acordata evenimentului!

Cat despre….figurine? Collectables? Accesorii? Editii aniversare? Prototipuri si continuarea unor serii de mare succes? „Tons of”, asa cum se exprimau cei de la Action Figure Fury in comentariile lor de la fata locului, trimise si apoi „live updated” cu regularitate prin newsletters. In mod firesc, buna traditie inceputa acum mai bine de 10 ani a continuat si anul acesta cu „exclusive collectables SDCC”. Cateva dintre aceste serii cu siguranta le veti vedea si pe  www.101figurine.ro!  

Avem insa si un mare regret. Acela ca nu am fost acolo. Nu ne-am imaginat ca o sa stabilim un HQ in San Jose, nici ca vom trimite o echipa de 5-10 persoane care sa viziteze, sa urmareasca si sa pozeze tot ce se poate vizita, urmari sau fotografia. Sigur, nici San Jose nu e Nurnberg, locul de desfasurare al celui mai mare targ mondial de jucarii, acolo unde participam cu regularitate. Insa….never say never!