NECA/SDCC 2014 Exclusive – Ahab Predator *REVIEW*

 

ahab1

 

Salutare 101jucarii :) !
Sunt Stefan, iar astazi am pentru voi in premiera in Romania, primul review dedicat figurinei Ahab Predator, figurina care de altfel intra in categoria “must have” a colectionarilor de produse Neca. De ce? Pai din Seria Comic Con si pentru ca exclusivitati :). Comic Con 2014, un eveniment plin de surprize, atractii deosebite ,vedete internationale si sute de aparitii gata sa-si faca loc in colectiile noastre. Asa am putea definii pe scurt cea mai mare casa a colectionarilor, unde sute de producatori de jucarii se intrec in fiecare an pentru a-si satisface clientii cu figurine noi, exclusivitati si oferte deosebite. Neca, unul dintre cei mai mari producatori de movie figures din lume , a avut un succes rasunator la Comic Con cu noul lor display, ce ne dezvaluie de-peacum un mic spoiler a ceea ce vom putea vedea in rafturile magazinelor de top din afara, si cu putin noroc si la 101 :), pana la sfarsitul lui 2014.

Iar vestile bune nu se opresc aici. Dupa cum ne-am obisnuit deja, Neca ne rasfata in fiecare an cu exclusivitati aduse ca omagiu sau alocate, acestui eveniment de proportii pe care noi, colectionarii din intreaga lume il indragim atat de mult. Printre exclusivitatile editiei din acest an a mega evenimentului Comic Con desfasurat in San Diego, California, se numara si aceasta figurina despre care voi avea ocazia sa va vorbesc in cele ce urmeaza, prin intermediul unei recenzii amanuntite, ce va cuprinde toate aspectele de baza ale acestui action figure, de la accesorii si articulatii, pana la design si concept.
Anul trecut, tot prin Iulie, la editia din 2013 a SDCC, marea exclusivitate cu mult asteptata de catre fanii Neca a fost Albino Predator, pe care am avut ocazia sa-l vedem in filmul Batman: Dead End (priveste imaginea de mai jos). Acest lucru personal nu poate decat sa ma bucure, tinand cont ca in anul 2013 cei de la Neca si-au dat foarte mult interesul in a aduce pe piata bine cunoscuta gasca de Predatori Dead End. Si fireste ca s-au tinut de cuvant! Asa ca, doamnelor si domnilor:), 2013 a inceput cu Big Red Predator, Seria 7 prin Ianuarie, ne-am bucurat de vara cu SDCC Exclusive Albino Predator, iar anul se sfarseste cum nu se putea mai excelent, cu Wasp Predator, Seria 11. Concluzia :): Am avut un an minunat atat pentru colectionarii Predator cat si pentru iubitorii de AF in general . Sa nu mai vorbim de tributurile celor de la Kenner si multe alte nebunii ce inca bat la usa :).

ahab2

Cand vine vorba de productie, 2014 a fost, si este in continuare un an destul de slab pentru Neca, in sensul ca am avut parte de mult mai putine lansari in comparatie cu anii precedenti. Dupa mine, o miscare foarte buna din partea producatorului de a nu suprasatura piata cu zeci de figurine Predator. Ce-i mult strica! Si ii felicit, pentu ca au incercat sa se limiteze la ideea de a ne oferi produse mai putine, dar mai atent lucrate. Iar la aceasta afirmatie ma pot contrazice doar cei ce chiar sunt impacati cu termenul “Mult si prost”. Dar hei! Anul inca nu s-a terminat :). In afara de alta runda de tributuri Kenner, linia Predator va aborda la final, o tema minunata ce se va axa pe actiunea din benzile desenate Dark Horse.

Ma refer desigur la, Bad Blood Predator! Trecand la alt subiect, de bine de rau, conventia exclusivitatilor din acest an merge cu un pas inainte, oferindu-ne un personaj foarte interesant, despre care chiar nu auzisem pana acum. Este vorba despre Ahab Predator, figurina ce se vrea a fi, un asa zis “membru 2” al clanului Hive Wars, alaturi de modelul lansat in Seria 10.

ahab3

Noul Ahab Predator face parte din civilizatia foc & piatra, civilizatie care la randul ei reprezinta un proiect minunat, pe care vom avea ocazia sa-l vedem pus in aplicare si in viitoarele benzi desenate de crossover, conform producatorului. Acest nou proiect merge pe ideea de a lega impreuna Prometheus, Alien, Alien si Predator Vs franciza Predator, dand nastere unei povesti legendare la modul general. Inca nu se cunosc multe date cu referire la cum ar putea decurge povestea, insa un personaj important din randul Predatorilor (si eventual AvP) este Ahab, un Predator batran, care contrar aparentelor, inca are ganduri mari pentru ultima si marea sa confruntare.
Ahab Predator este fara doar si poate, detinatorul a sute de trofee din nenumarate lumi, trofee ce l-au ajutat sa-si impuna suprematia de-a lungul vietii sale de luptator aprig, ca dovada a cicatriciilor sale record, in care se citeste mandria si setea de victorie. Acum, un batran foarte respectat in tribul sau, Ahab lasa jocurile de odinioara si priveste atent antrenamentele urmatoarei generatii care urmeaza sa se afirme. Cu toate acestea, ambitia sa naucitoare il face sa priveasca in viitor la ultima si grandioasa sa imfruntare. In urma unei obsesii , Ahab vrea din tot dinadinsul sa calatoreasca prin tot Universul, in speranta de a gasi un extraterestru formidabil si mai puternic decat orice alt Predator cu care se confruntase vreodata.

Trecand la compararea vizuala, Ahab Predator are toate membrele intacte, cu exceptia cicatricei de la ochi, si desigur a mandibulei lipsa. S-a vorbit despre faptul ca Ahab ar putea avea in benzile desenate si un picior lipsa, folosindu-se de un picior robot pentru a se putea deplasa, picior care, din cate puteti vedea nu a fost inclus cu figurina, probabil din cauza costurilor prea mari de productie, insa dupa mine acest robot leg, ar reprezenta mai de graba un special feature alocat exclusiv seriei de benzi desenate si nicidecum o necesitate pentru producator de a include si acel picior odata cu figurina (chiar daca este un SDCC Exclusive).

Sa nu uitam ca pana la urma urmei toata aceasta faza cu piciorul robotic este doar un mic zvon ce a tot curs in ultima vreme pe internet, prin urmare n-ar trebui sa tinem cont de el pana nu se adevereste. Dar acum, cu toata aceasta poveste, se nasc alte semne de intrebare. Ahab Predator chiar este in cautarea celei mai mari provocari? Sau alearga dupa o prada anume? Sunt doua intrebari care chiar ma fac curios. Noi, ca fani si colectionari nu putem decat sa asteptam si sa ramanem la curent cu noile detalii legate de acest subiect. Acum, dupa aceasta mica mare introducere :), haideti sa trecem cu adevarat la figurina si la tot ce are ea mai bun de oferit.

ahab4 ahab5

 

Vom trece in primul rand sa discutam despre ambalaj. Figurina Ahab Predator, vine intr-o cutie standard din plastic, prevazuta cu carton pe spate, asemeni multor editii, insa spre deosebire de ele, acesta vine bineinteles cu stickerul SDCC 2014 Exclusive, iar pe de alta parte are un ambalaj ceva mai diferit din simplul motiv ca nu abordeaza un anumit sablon, gen Predator 2, Predators , Batman Dead End sau Kenner. Pur si simplu nu se aplica la el, din anumite motive, pe care momentan nu am avut ocazia sa le cunosc . In schimb, pe spate avem un super Artwork cu insusi Ahab Predator, insotit de propriul sau Bio. Ba chiar mai mult, in interiorul cutiei gasim si schita prototip a figurinei cat si sulita, pozitionata intr-o tavita separata, aflata in spatele celei principale.
Trecand la capitolul sculpting, tin sa precizez ca linia Predator utilizeaza mai multe tipuri de corpuri. Aici ma refer la Jungle Hunter Predator, City Hunter Predator, Classic Predator, Wolf Predator si inca cateva. Este indeajuns doar sa aruncati o privire peste aceste cateva modele si veti remarca imediat diferentele. Totul tine de proportii :). Oricum, modelele Classic si Wolf sunt intr-adevar depasite, celelalte inca se utilizeaza. Ahab Predator foloseste designul Jungle Hunter, fiind designul standard dintre toate, insa la capitolul sculptura, dupa mine nu vine cu nimic unic, aici referindu-ma la o armura mai deosebita, ceva special care sa-l puna mai mult in evidenta, in comparatie cu celelalte figurine, si nu acelasi tip de armura pe care l-am mai vazut deja de mult prea multe ori, si care nu ma duce nicidecum cu gandul la ceva exclusivist.

Una dintre singurele mari surprize de care are parte aceasta figurina, este bineinteles capul si masca. Ca un bonus vine cu ambele maini deschise, desi cea din dreapta este suficient de mare pentru pozitionarea cat mai confortabila a sulitei. Si ca tot vorbeam de surprize, micul nostru exclusivist vine cu un trophy skull ceva mai special, in sensul ca nu este format din siruri mici de cranii exact cum intalneam la Jungle si City Hunter Predator. De data aceasta, cei de la Neca au mers pe ideea de a crea un big trophy skull, pozitionat de la gat in jos .V-ati gandit oare cui i-ar fi apartinut acel craniu? Unui animal deosebit de puternic? Unui animal de companie mult iubit? Un cadou de aniversare de la sotie? Cine stie! :)

 

ahab6 ahab7

 

Si uite inca un bonus! Ahab beneficiaza si de un nou headsculpt, destul de special as putea spune. Sa zicem doar ca, la un anumit capitol parul pe care il utilizeaza ma pune putin pe ganduri, si ma duce la ideea ca producatorul ar fi refolosit parul de la Shaman Predator, doar ca de data aceasta ar fi renuntat la acele extensii, care sincer sa fiu, chiar l-ar fi facut cu mult mai aratos. In rest, parul arata excelent si chiar nu m-ar deranja sa-l foloseasca si in benzile desenate. Haideti doar sa spunem ca Neca a punctat bine si la acest capitol, in sensul ca s-au decis sa foloseasca un anumit tip de par acordat doar predatorilor batrani. Si mosul asta trebuie sa se remarce prin ceva! :).Dupa cum am spus-o, parul arata super ok cu toate ca ar mai exista o mica, mica greseala, si anume ca acesta este pozitionat si langa tunul cu plasma, dar de-aici incolo cred ca deja intrec eu masura :).

Insa Ahab Predator mai are un capitol la care puncteaza cu brio, si anume fata. Desi este in mare parte o fata normala de Predator, ea se remarca in mod deosebit prin acele tesuturi, cicatricii si zgarieturi aflate in zona fruntii si a ochiului drept, si desigur mandibula lipsa. Prejudiciul este bun, si desi aminteste de Wolf Predator, tot ma intreb ce creatura i-ar fi cauzat acele imperfectiuni ale fetei? Sa speram totusi ca nu vorbim iar despre acel …acid de Alien.
Chiar daca Ahab nu puncteaza la partea de sculpting, trebuie sa recunoastem ca vine cu mult mai multe piese originale decat Albino Predator, figurina ce s-a bazat mai mult pe vopsea si a ignorat la greu capitolul accesorii, insa spre deosebire de fata lui Albino, cea a lui Ahab pare intr-adevar unica, iar tesutul cicatrizat chiar pare realist. Dupa cum puteti observa, avem o multime de aspecte generice de proiectare. De vina sunt benzile desenate, ce ar trebui sa-si uneasca stilul de lucru cu cel al lui Kenner candva,(parerea mea).
Trecand la capitolul vopsea, tin sa precizez ca, spre deosebire de mentiunile creative pe care le-am vazut recent, schema de culori folosita de Ahab Predator este destul de normala, desi el in mod evident foloseste mai multe nuante de galben spre deosebire de ceilalti Predatori . Nu este la fel de gri ca cel batran, dar are unele nuante de maro ce merg perfect cu tonul pielii. Craniul din jurul gatului este de asemenea pictat foarte clar si realist, mai ales pentru a scoate in evident acele coarne . Si doar asa … ca ceva personal, pot spune ca imi plac foarte mult acele pete de lumina albastruie de pe armura. Totusi , fac ce fac si ma intorc tot la fata :), care se pare ca este turnata in plastic de culoarea pielii, oferind-i astfel un ton mult mai natural si un luciu foarte atractiv pe deasupra, iar diferitele niveluri de umbra si ton sunt foarte precise, cicatricile sunt evidentiate foarte frumos iar ochii sunt pictati foarte expresiv. In concluzie, fata lui Ahab Predator este fantastica:)
Acum vopseaua nu este in tocmai perfecta, aproape perfecta dar nu in tocmai. Ahab Predator poarta un defect cu care majoritatea figurinelor Predator de la Neca se confrunta. Plasa lui este inegala. Stiu, stiu stampila nu este indeajuns de complexa pentru a aplica perfect, detalii,detalii… , insa pentru o figurina exclusiva se putea recurge la o exceptie, care sa ne demonstreze ca produsul isi merita cei peste 70$.
As vorbi si cate ceva despre articulatii, insa n-am niciun motiv, din moment ce Ahab Predator, exact ca la orice alta varianta de Jungle Hunter Predator, prezinta articulatii la cap prevazute cu bila, articulatii la maini si picioare, articulatii la umeri si coate, articulatie la sold, dubla articulatie la genunchi, articulatie la talie, articulatii la incheieturile interschimbabile si la tunul cu plasma. In rest ce-ar mai fi de reprosat aici, in afara de faptul ca am folosit de prea multe ori cuvantul articulatie :).

ahab8 ahab9

 

Trecand la un cu totul alt subiect, este bine de mentionat ca in practica, Ahab este la fel de bun asemeni oricarui alt Predator. Intr-adevar, nu are el cele mai pozabile articulatii din lume, insa pentru o figurina de doar 18 cm isi face treaba excelent. Trebuie sa recunoastem insa, ca micul nostru prieten are ceva probleme in lupta, comparativ cu alti Predatori, deoarece mereu va fi un pas in spate mai ales din cauza sulitei prea mari ce nu ii permite sa lupte lejer. Dar si asa, tot poate fi pus in ipostaze foarte bune. Totul tine de imaginatia fiecaruia.
Si uite ca am ajuns si la un capitol destul de asteptat in acest review, si anume accesoriile, iar pentru o figurina Neca Exclusive, Ahab Predator ne incanta cu destul de multe accesorii. Dar mai important este faptul ca acest Ahab reprezinta cea de-a doua figurina produsa vreodata de Neca ce permite detasarea mastii, dupa Nightstorm evident. Un lucru ce pertotal nu poate decat sa ma bucure. Daca ar fi sa le enumeram, acesta vine cu sulita, tunul cu plasma si evident masca ,ce la prima vedere pare destul de asemanatoare cu cea al lui Wolf Predator din filmul Alien vs Predator Requiem, dar care totodata ne aduce aminte si de Gork Predator SDCC 2011 Exclusive.

Despre sulita vom vorbi ceva mai tarziu, asa ca vom trece direct la masca. La fel ca la Nightstorm, interiorul mastii lui Ahab prezinta unele detalii foarte atent conturate, iar din punct de vedere tehnic, sculptura este in asa fel realizata incat sa se potriveasca perfect pe colturile fetei. De asemenea, aceasta sculptura este atat de bine proiectata incat reflecta un dispozitiv real mai mult decat o simpla jucarie, iar semnele de gheare din zona ochilor ne duc cu gandul ca prietenul nostru ar fi purtat masca in urma bataliei in care si-a pierdut ochiul drept, deci de-aici apare intrebarea. Oare cum si-a pierdut ochiul din moment ce acele gheare nu au patruns prin masca? Probabil un scurt circuit din interior ar fi cauzat asta. In orice caz, un alt detaliu care nu se observa din poze ar fi vizorul castii, ce de data aceasta este rosu ,spre deosebire de alte modele. Frumos :)!
Ahab Predator are de asemenea si o sulita. Haideti sa spunem cate ceva si despre ea :). Din cate se pare, sulita cu care vine Ahab are inclus si modul de extindere, astfel daca suntem atenti putem observa ca aceasta arma pe langa sulita, devine brusc si o spada gen harpon in partea de jos. Oricum, este o arma destul de buna, unica si distincta, si sincer i se potriveste de minune caracterului, avand in vedere ca este o sulita fantezie, o arma semnatura, special proiectata pentru Ahab Predator. Si este cu siguranta mult mai practica decat sulita lui Nightstorm Predator.

ahab10 ahab11

 

Si in final, ultimul accesoriu de care avem parte, este bineinteles tunul cu plasma. Un plasma caster standard, ce nu ofera nimic deosebit din pacate. Este acelasi tun cu plasma intalnit si la editia Jungle Hunter, ce se ataseaza discret pe spatele figurinei prin intermediul unui clip. De asemenea tunul permite si mici articulatii.
Ca o concluzie, ComicCon-ul de anul acesta a fost unul excelent, insa o conventie exclusiva dupa parerea mea ar trebui sa fie intotdeauna minunata, sa atraga oamenii, iar exclusivitatile sa nu reprezinte ceva vital, ca mai apoi disponibilitatea redusa sa devina un blestem pentru cei ce n-au apucat sa prinda respectiva figurina. Albino Predator de anul trecut, a fost intr-adevar vital pentru oricine dorea sa achizitioneza gasca Dead End, insa asta face parte dintr-un cu totul alt subiect, pe care am ales sa nu-l aprofundez acum.

NOTA!
Tragem linie, iar de la mine figurina Ahab Predator / SDCC 2014 Exclusive primeste nota 8. Eventual ma gandeam la un 7 cu indulgenta mai ales pentru armura, care din cate puteti vedea nu se afirma cu nimic deosebit. In rest, figurina este mai mult decat ok, mai ales exclusivitatea ei ce o face un must have pentru mine. O figurina care personal mi-a furat ochii, bine mai putin armura, dar e ok :) . Si motivul pentru care i-am dat 8, a fost bineinteles faptul ca imi doresc sa o vedem in curand si la 101 :). Ei bine cam atat pentru astazi!
Eu am fost Stefan si va multumesc ca mi-ati fost alaturi in cel mai lung review de pana acum, reprezentand prima mea mare proba cu ocazia concursului de vara. Iar daca v-ati plictisit, sa stiti ca n-am fost eu de vina, ci aceasta incredibila figurina :). Le urez mullt succes in continuare, atat celor de la 101 cat si celor ce anul asta s-au gandit sa-si reimprospateze vara participand la acest nou concurs, ce sigur ii va rasplati cum se cuvine. Inca odata, va multumesc mult, spor la treaba si ne auzim pe facebook-ul 101! :)

 

final ahab