HAPPY ANNIVERSARY!

Cu certitudine, anul 2017 este cel al marilor aniversari. Imi aduc perfect aminte cum eu, copilul de atunci, imi trageam parintii spre cinematograf si apoi ii impingeam spre enorma coada de la casa de bilete pentru a participa la ceea ce se anunta o extraordinara aventura. O aventura ce se petrecea „a long time ago, in a far, far galaxy”. Nu stiu nici acum cat de indepartata este acea galaxie, dar „a long time ago” poate insemna pentru noi, cei de pe Terra,  exact cei 40 de ani care au trecut. Iar aventura, o ampla si magnifica  epopee spatiala, se intituleaza Star Wars – Razboiul Stelelor!

De atunci, din 1977, de la primul film Star Wars (redenumit mai tarziu Star Wars: Episode IV – A New Hope) si considerat unul dintre cele mai mari filme din intreaga istorie a cinematografiei mondiale, franchisa numara nu mai putin de alte 6 mega-productii (cu Episode VIII – The Last Jedi fiind programat sa apara la sfarsitul acestui an) grupate in 3 trilogii, un film de antologie (Rogue One din 2016 nefiind un „episod” din saga principala), numeroase filme de animatie de lung-metraj sau de televiziune, o lista nesfarsita de video-games, programe radio si soundtracks, serii comics si mari parcuri tematice in Statele Unite, Japonia si Hong Kong. Star Wars inseamna in prezent un vis nesfarsit la care participa o buna parte din populatia globului, entertainment la maxim, aplicarea de inovatii tehnologice din multiple domenii si multe, multe, multe miliarde de dolari.

Puteau jucariile si figurinele sa nu fie implicate in aceasta poveste ce dureaza de 40 de ani si ce creste continuu? Desigur ca nu. Producatorul Kenner a dat tonul in anul 1978. Si a dat lovitura, cu peste 100 de modele de action-figures si vehicule si cu vanzari de peste 300 de milioane de dolari pana in anul 1985, ele fiind reproduse (cunoscute drept Kenner tributes) pana in prezent de catre alte companii de marca. Iar acum avem action-figures si statuete ARTFX si ARTFX+ (individuale sau in seturi 2-pack) de la Kotobukiya, produse Lego si modele die-cast, collectables si vintages, prezente in liniile Movie Masterpiece sau Video-Games Masterpiece de la Hot Toys, serii rare, exclusive (Sideshow Collectables), editii deluxe si/sau aniversare. Ultima dintre acestea este Black Series (usor de recunoscut datorita ambalajului de culoare neagra, lansata de ani buni) – Titanium Series (confectionate din metal cu insertii din alte materiale si realizate prin tehnologia die-cast de catre HASBRO), mini-figurine superdetaliate de 10cm inaltime, cu accesorii si standere personalizate, ce ii infatiseaza pe Luke Skywalker, Leia Origana, Obi-Wan Kenobi, Darth Vader si Han Solo – adica cele mai importante personaje principale – la moment aniversar de…. 40 de ani!  Si inca de la inceputurile noastre, Star Wars inseamna prezente numeroase si constante pe www.101figurine.ro si www.101jucarii.ro!

Din 1977, pe viteza fast-forward, in masina timpului, ajungem in anul 1997. Exact acum 20 de ani debuta seria manga One Piece. Un an mai tarziu, avem primul film animat cu acelasi nume. In 1999, prima serie TV anime. Astfel, Monkey D. Luffy isi conduce echipajul prin aventuri incredibile spre o comoara si spre obtinerea titlului de rege al piratilor – Pirate King. Va las sa urmariti aventurile lui, dar cert este ca acest erou a fost si unul dintre conducatorii de marca ai ofensivei (pop)culturale japoneze de la inceputul anilor 2000 indreptata spre lumea occidentala americana si vest-europeana. Dovada succesului repurtat sta si in exceptionalele figurine si statuete de pe site-ul nostru. Mentionam doar cateva: linia SCultures – statuete cu dimensiuni de 9-17cm inaltime produse de catre Banpresto, HQDX (High Quality Deluxe, din PVC de calitate superioara) ce ii infatiseaza pe Portgas D. Ace si Buggy, seria Jeans Freak (tot Banpresto), ce infatiseaza personajele in tinute casual, de tip occidental (freak? really? J) sau chiar un Trafalgar Law din seria Funko One Piece POP! Television Vinyl Figure. Iar acum, cu totii asteptam (le-am listat la pre-comanda) statuetele FiguArts ZERO (figurine realizate in mod artistic cu 0 (zero) articulatii) de la Bandai Tamashii Nations din seria One Piece 20th Anniversary. Pentru ca cine altcineva ar putea sa celebreze mai bine una dintre mariile serii manga/animes japoneze decat unul dintre cei mai renumiti producatori japonezi de figurine?

Aniversarile noastre se opresc aici. Doar pentru moment, pentru ca lista din 2017 a sarbatoritilor este cu mult mai lunga. Eroii implinesc varste rotunde – mai mici sau mai mari – iar franchisele si personajele sunt multe si diverse. Lor, tuturor – LA MULTI ANI! Lor, tuturor – HAPPY ANNIVERSARY!