GUNDAM: BUILD FOR FIGHT

Candva, in viitor. Dupa unele surse, prin secolul XXIV, dar asta conteaza mai putin.  La fel si localizarea, fie ea reala, spatiala sau virtuala. Atunci si acolo, giganticii, superinarmatii si inspaimantatorii roboti construiti special pentru lupta, se pregatesc de actiune. Gunpla Fighters, asa cum sunt ei denumiti, isi stocheaza toate informatiile necesare in baza (stander) si in alte elemente de plastic pe care le au in compozitie. The Battle System se incarca, iar lupta – un joc virtual in cazul de fata – incepe! R U ready?

Posibil ca unora dintre noi randurile de mai sus sa li se para un non-sens, chiar o prostie. Altii vor ridica intrebatori din umeri. Ce o mai fi si asta? Ei bine, sunt doar elementele si setarile de inceput pe care le gasim in seria ONA (original net animation) Gundam Build Fighters: GM’s Counterattack, lansata la sfarsitul lunii august de catre faimoasele studiouri Sunrise din Tokyo.

Incepe sa prinda contur? Daca inca nu, sa aruncam o privire, nu in viitor – acolo unde inclestarile Gunpla Fighters se desfasoara deja cu o ferocitate imposibil de descris – ci in trecut. Vom vedea astfel ca seria anime mai sus mentionata este pe pozitia 41 in ordinea cronologica a filmelor, serialelor TV si a altor realizari video ale franchisei Gundam, ce a debutat in 1979 cu Mobile Suit Gundam si avandu-l atunci drept protagonist pe RX-(19)78-2 Gundam, enormul robot apartinand Federatiei Pamantului si dotat la vremea aceea cu ultimele noutati in materie de armament: 2 tunuri Vulcan de 60mm, 2 spade, carabina si sulita Beam si 2 ciocane de lupta adaptate si personalizate.

O tempora! Din 1979 pana in prezent Gundam a devenit un adevarat culture-cult in Japonia (unul dntre proiectele armatei nipone primind chiar acest nume de cod), iar seriile manga, video-games si alte jocuri, jucariile, figurinele si numeroasele accesorii au contribuit la dezvoltarea franchisei si la raspandirea renumelui. In 2008 se infiinteaza Gundam Academy (care studiaza in mod stiintific toate elementele franchisei) si tot atunci GunplaGundam Plastic models au ajuns sa detina 90% din piata de profil. Cifrele anului 2014 sunt covarsitoare si spun totul: veniturile la nivel international aduse concernului Bandai ajung la aproximativ 8 miliarde $, un sfert din aceasta suma provenind din vanzarea de jucarii, figurine si alte „hobby items”!

Ca orice alt mare fenomen cultural al Japoniei postbelice, lucrurile nu s-au oprit aici.  A „debarcat” initial in Asia de SE, printre „tigrii asiatici” si si-a continuat apoi expansiunea. Anul 1994 marcheaza in mod oficial amplasarea drapelului Gundam pe redutele continentale si bogate ale lumii: SUA si Canada, Australia si Noua Zeelanda si, evident, Europa. Cativa ani (buni) mai tarziu, si in Romania. Iar aici, printre primele locuri, la www.101figurine.ro.

La noi, succesul lor initial s-a datorat figurinelor articulate de dimensiuni mici si medii (8-15 cm), realizate intr-un mod exceptional, unele cu tehnologii deosebite, cum ar fi un ball-point (articulatie sferica) pentru sporirea pozabilitatii. Formele lor distincte, accesorii ale corpului interschimbabile cu alte action-figures din aceeasi serie si, mai ales, bogatia accesoriilor-arme, dau o nota in plus rafinamentului si unicitatii produselor Bandai Tamashii Nation. Toate acestea fac extrem de dificila misiunea noastra de a mentiona un exemplar anume din lunga lista pe care avem placerea sa o prezentam pe site in categoria Gundam/Japanese Robots.

 Dar povestea noastra nu se incheie aici. East European Comic-Con 2017, desfasurat in primavara la Bucuresti, ne-a oferit o surpriza privind noile preferinte ale publicului din Romania. Cu aceasta ocazie, figurinele asamblabile (model-kits) au inceput sa isi ia partea leului. Realizate la scara 1/100 sau chiar 1/144 – sa nu uitam de dimensiunile absolut impresionabile ale acestor roboti de lupta in „realitate” – si reprezentand aceleasi personaje ca si action-figures de 14-15cm, kiturile Gundam ofera placerea construirii, asamblarii si customizarii propriului personaj-robot. Iar „marea bucurie pe care o am atunci cand iese ceva din mana mea”, asa cum spunea un fan impatimit, membru de baza al grupului Gundam Romania de pe Facebook (pe care avem placerea sa il sustinem) este completata de accesoriile absolut fantastice din punct de vedere al bogatiei si diversitatii. Vremea tunurilor Vulcan si a armelor cu care era inzestrat primul Gundam din 1979 a apus demult. Acum a sosit vremea pentru action-bases si pentru armamentul ultrasofisticat. Doar suntem in secolul 24 iar noii Gunpla Fighters sunt pregatiti perfect de lupta! But you are ready? Ready to build? Ready to fight? Ready for the new Gundam generations? I’m sure you do! :)