EECC V

Huh! Ne-am tras in sfarsit sufletul dupa 3 zile arhipline din weekendul trecut. Dar, desi acele zile au fost foarte obositoare pentru noi toti cei care am fost implicati, nu este un „huh!” care ar spune „rasuflam usurati, ce bine ca a trecut”. Acum putem privi cu o oarecare detasare cele trei zile despre care incercam sa va impartasim impresiile in randurile ce urmeaza, dar detasarea se imbina cu bucuria si satisfactia pe care o avem si pe care o vom pastra mult timp. Probabil ca v-ati dat seama, cele 3 zile – 5-7 mai – se refera la editia din acest an, a cincea, a East European Comic-Con (EECC) de la Bucuresti.

Ii spunem EECC V (cu cifre romane) si nu EECC 5 pentru a sublinia inca o data caracterul aniversar al evenimentului. Iar acest caracter aniversar a fost onorat din plin de catre toata lumea implicata: organizatori, participanti la activitati (gamers, cosplayers), artistii (de toate felurile) invitati, vendors (printre care si noi) si, nu in ultimul rand, cei 45000 de vizitatori, un numar in crestere cu aproape 20% – adica a …cincea parte – fata de editia anterioara. In articolul in care prefatam evenimentul (101figurine/101jucarii la Comic-Con 2017), ne intrebam daca se va atinge cifra de 50000 vizitatori, o cifra aniversara pentru o editie aniversara. Aproape atinsa aceasta cifra rotunda, mult mai important insa a fost faptul ca totul a reprezentat un plus fata de momentul 2016.

Numarul in crestere al vizitatorilor are explicatii foarte clare: o organizare superioara, sponsori mai numerosi si mai prestigiosi la sectiunea gaming (desfasurata cu importanta contributie a RGDA – Romanian Game Developers Association), actorii (de acelasi calibru) veniti din tinuturile si aventurile fantastice ale Game of Thrones pentru a se intretine, poza si acorda autografe fanilor. Sa nu ii uitam nici pe copii, cei care au contribuit din plin la atmosfera placuta si vesela – in ciuda vremii schimbatoare – dar sa nu uitam nici reputatia brandului Comic-Con, o reputatie aflata in continua crestere in Romania si in intreaga Europa de Est.

East European Comic-Con (EECC) se dezvolta si atrage tot mai mult deoarece cultura provenita din lumea  serialelor TV, cosplay, a filmelor, a benzilor desenate (comics) si a figurinelor prinde tot mai mult si atrage noi categorii. Nu doar tineri, nu doar copii, nu doar adolescenti. Pentru ca nu doar tineri, copii cu parinti si nu doar adolescenti au venit in numar foarte mare la standul 101Figurine/101Jucarii. Un stand mai generos comparativ cu cele din anii precedenti, dar totusi neincapator pentru figurinele, jucariile si accesoriile expuse, dar si pentru afluxul de vizitatori. Am fost realmente coplesiti. Am fost realmente impresionati de succesul haioaselor accesorii-figurine-jucarii (sunt foarte greu de incadrat intr-o categorie specifica) Funko POP! (it’s fun, it’s popular, isn’t it? :)), dar si de succesul (mai scontat, dealtfel) al statuetelor premium DC Universe  si al figurinelor din Alien. Se pare ca ne pregatim cu totii de noul film, Alien: Covenant, a carui premiera va avea loc peste doar cateva zile….

Spuneam ca am fost coplesiti la stand de numarul de vizitatori. Din fericire, nu am fost depasiti si de evenimente, in primul rand datorita ajutorului nepretuit venit din partea unor prieteni – vechi si impatimiti colectionari de figurine – care si-au dat intalnire la standul 101Figurine/101Jucarii, care ne-au ajutat si care au oferit sfaturi si idei tuturor celor interesati. Le multumim si pe aceasta cale pentru ajutor, asa cum le multumim si pentru ideea de a expune cateva remarcabile piese de colectie (Hot Toys) dar si roboti de lupta japonezi Gundam. Iar enormul interes al publicului pentru acestia ne duce cu gandul la…… Comic-Con vs Nijikon? Comics vs manga? „Agresiunea” japoneza? Clash of civilisations? Desigur ca nu, e loc pentru toata lumea, pentru toate lumile si pentru toate universurile!

Au fost 3 zile (arhi)pline (+ o buna perioada de pregatire) dar au trecut cu (foarte) bine, asa ca…huh! Ce urmeaza? Pai foarte probabil EECC 6 din 2018, mereu acelasi Comic-Con, dar mereu mai mare, mai bun si cu mai multe elemente de inedit. Cat despre noi, www.101figurine.ro, in primul rand ne grabim sa aducem noutati la toate categoriile iar in al doilea rand…. ei bine, asta este o surpriza la care lucram de ceva vreme. Si este inca un motiv pentru care va invitam sa…. stay close!