COMIC-CON 2017

Atunci cand spunem sau citim cuvantul „queen”, ne gandim la o regina. Dar cand citim „The Queen” atunci doar despre Regina Angliei poate fi vorba. La fel se intampla si in cazul Comic-Con. Putem avea East European Comic-Con – cel de la Bucuresti, la care am fost prezenti la toate editiile de pana acum sau putem aminti: Oz Comic-Con (Australia), Comic-Con Rusia, Comic-Con India si alte cateva comic(s) con(ventions) raspandite in tari de pe tot globul. Sunt vreo 5 editii regulate in Marea Britanie, cam tot atatea in Canada si cel putin 20 in SUA. Dar cand ne referim, in mod simplu, la Comic-Con, atunci doar despre unul poate fi vorba: San Diego Comic Con, „The Mother of Comic-Cons”!

San Diego Comic Con (SDCC) 2017, sau, cum spuneam, Comic-Con 2017, si-a inchis portile cu foarte putin timp in urma. Cea de a 47-a editie (se desfasoara fara intrerupere din anul 1970) care a avut loc la San Diego Convention Center – gazda principala a ultimelor 35 de editii – a fost un mare si grandios eveniment. Un eveniment grandios, tinut pe parcursul a 4 zile (20-23 iulie, plus noaptea de 19/20 ca preview) compus la randul lui din evenimente care de care mai grandioase, mai spectaculoase. Nu avem in acest moment cifre oficiale privind numarul de vizitatori (sa se fi batut recordul de 167000 prezenti in anul 2015?) dar cert este faptul ca SDCC a depasit demult ca importanta granitele statului californian sau ale continentului american, stabilindu-se drept un punct de referinta al (pop) culturii la nivel mondial. Iar editia din 2017 a intarit acest fapt.

Este foarte dificil sa spicuim doar cateva activitati cuprinse in cele 26 de pagini(!) ale programului oficial SDCC 2017. Pe 4 pagini, cu scris foarte marunt, se intinde lista expozantilor si a artisitilor – Exhibitors List si Artist Alley fiind deja concepte preluate si de catre East European Comic-Con. Poate pare scurta pentru un eveniment de asemenea anvergura, dar evident ca acolo nu ajunge oricine. Ne convingem de acest fapt citind doar sponsorii majori de la San Diego: Amazon (Prime), AMC – care si-a promovat intens a treia serie TV din Fear The Walking Dead, o reluare a conceptului din The Walking Dead, Fox, History Channel, HBO, Netflix si, evident, Marvel si DC  – cu Justice League si „Wonder Woman wins big!” dupa cum titra Los Angeles Times, cel  mai important ziar de pe coasta de vest a Statelor Unite. Au fost special guests, panels si art shows, prezentari de filme si seriale TV, sesiuni de autografe si sectiuni de games, animes, masquerades impartite in categorii diverse: Comics, Animation, Movies, Television, Games, SF/Fantasy/Horror si… Everything Else. Si nu mai trebuie sa spunem ca toti jucatorIi mondiali din aceste domenii au fost acolo. Daca nu esti prezent la  San Diego Comic Con inseamna ca nu existi! Cel putin pentru un an.

Enormul pavilion expozitional din San Diego Convention Center a gazduit – cum era si de asteptat – si cele mai importante nume din industria de jucarii, action-figures, statuete si collectibles. Pe langa gigantii Mattel, LEGO sau Hasbro, nu puteau lipsi Kotobukiya (Wonder Woman si Harley Quinn), NECA – cu noutati exclusive din gama Aliens 7” Scale Action-Figures, Diamond Select Toys prezentand Marvel Gallery PVC Diorama sau Tamashii Nations cu exclusivitati Star Wars si Dragon Ball. Nu puteau lipsi nici zecile de premiere oferite de Funko POP! sau absolut impresionantele noutati din liniile Premium Format Figure, Sixth Scale, Legendary Scale sau Life Scale (cele in marime naturala!) Figure, statuetele si machetele reprezentandu-i pe Batman, Iron Man, Hulk, Wolverine si multi altii, toate acestea purtand celebra marca Sideshow Collectibles. Multe alte premiere, prototipuri si pre-orders, lansari si exclusivitati, pentru ca si in acest domeniu Comic Con 2017 da tonul. Pe unele vi le-am prezentat (aproape) live pe pagina noastra de Facebook. Altele, deja pe www.101figurine.ro!

Comic-Con 2017 is history! Thanks to everyone (attendees, exhibitors, professionals, volunteers and staff) who made Comic-Con International: San Diego 2017 such a great success!” putem citi acum pe pagina oficiala a evenimentului. Nu mai ramane decat sa adaug si eu multumirile mele pentru citirea acestor randuri. In rest…. „Join us for Comic-Con 2018: July 19-22 (Preview Night: July 18)!… It’s a big show and … we head towards 2018!” A bigger show…I dare to say! J