ARTWORK: DESPRE PASIUNE SI MAIESTRIE

Trebuie sa recunosc faptul ca atunci cand Jojo m-a rugat sa scriu acest text despre artwork, nu mi-a fost deloc usor cum sa il structurez si cum sa il incep. Artwork? Un concept extrem de larg si un termen ce defineste in mod vast foarte multe lucruri… Prea larg, prea vast pentru lungimea unui text ca acesta. Ajutorul si inspiratia mi-au venit de unde nici nu ma asteptam. Una dintre putinele publicatii pe care le citesc in mod regulat si de o buna bucata de timp – Arsenal Monthly Magazine – are in fiecare numar doua pagini dedicate si intitulate… Art & Lit. Acolo, suporterilor (pentru ca la echipa de fotbal FC Arsenal Londra ma refer) din toata lumea – amatori sau profesionisti, tineri sau batrani,  dar cu totii animati de pasiunea pentru The Gunners si dand dovada de spirit artistic – li se publica „operele de arta” cu specificul si tematica echipei: desene si caricaturi, picturi, texte scurte sau fragmente din carti, articole, grafica digitala, fotografii sau postere, 3D prints, graffiti, etc. Intr-un cuvant(!): artwork si artworks!

Cum spuneam, definitia termenului artwork (piece of art, art object) este foarte vasta. Daca vreti sa aflati mai multe, va ajuta Google Search sau Wikipedia. Dar, cum operele de arta sunt in mare parte create pentru a fi expuse si/sau colectionate, ajungem (in sfarsit!) si la domeniul nostru. La collectables si la pasiunea de a colectiona! Orice piesa care merita colectionata contine in sine o valoare artistica. Iar action-figures, statuetele si collectables „noastre” nu fac exceptie! O buna parte dintre ele pot fi incadrate – fara niciun fel de exagerare – drept artworks!

Nu vom insista acum si aici la fiecare dimensiune artistica din cadrul procesului de fabricatie al unei figurine sau statuete din categoria collectables: design, sculptura, detalii, acuratetea accesoriilor, imbinari, painting. Si cu siguranta ca am mai scapat cateva dintre elementele care definesc aceasta latura artistica. Nu de putine ori gasiti la descrierile unor figurine sau statuete de pe site-ul nostru mentiunea „sculptura (design) Gentle Giant”. Uriasul Bland, pentru ca asta inseamna in traducere – inspirat probabil dupa nick-ul lui Claude Coats, unul dintre primii mari artisti ai studiourilor Disney – este cu adevarat un…urias in lumea designului de collectables, cooperand cu cele mai prestigioase firme pentru cateva dintre cele mai prestigioase franchise si producand la randul lor cateva linii (Star Wars, The Walking Dead, Alien, Warcraft) in editii extrem de limitate. Si extrem de cautate si extrem de pretuite, dupa cum bine va dati seama. Valoarea artistica a action-figures ce fac parte din linia Movie Masterpiece Alien vs. Predator, Batman (Arkham) si Batman v. Superman, Terminato, GI Joe sau Deadpool fiind doar cateva dintre ele – de la Hot Toys nu poate fi pusa de catre nimeni la indoiala. La fel se intampla si cu realizari ale artistilor din universul manga sau cu cele ale lui Greg Capullo, ani buni creatorul conceptului dar si al ilustratilor pentru Spawn, responsabil pentru seriile comics Batman incepand cu anul 2011, dar lansat si in designul pentru action-figures produse de catre DC Collectables.

Departamentele interne responsabile cu designul ale firmelor producatoare din acest domeniu sunt tot mai solicitate, artistii colaboratori sunt tot mai cautati, competitia este tot mai acerba. Si nu ne referim doar la action-figures si statuete. O rapida privire aruncata pe site-ul Sideshow Collectibles ne dezvaluie si o mare varietate de desene, „premium art prints”, postcards, numeroase accesorii si chiar carti – art books. Toate acestea, denumite in mod general, artworks.

Cateva exemple si cateva exemplare gasiti si pe www.101figurine.ro. Artwork este numele butonului care a completat site-ul nostru. In acest moment avem un singur artist care expune. Numele lui este Mihai Nistor (da, este o coincidenta de nume :p ), il gasiti aici: http://mihainistor.ro/ si va putem spune despre el ca este un pasionat atat de revistele comics cat si de figurine, este fan – in egala masura – a lui Bugs Bunny cat si a lui Batman sau Deadpool, ca muzica de jazz il poate inspira iar abilitatile artistice si hobby-ul pentru tot ceea ce este „hand made” merg mana in mana si il ajuta enorm in munca sa. Nu vom dezvalui aici nici ce expune. Va vom lasa pe voi sa explorati in tihna si – speram noi – cu placere. Iar daca va plac, puteti sa le achizitionati. Noi suntem doar facilitatori si cei care oferim spatiul si….traficul online. Le oferim cu bucurie, atat lui, cat si altora ca el, pasionati si creatori de artwork, dornici sa expuna intr-o modalitate simpla si in mod gratuit. Pentru ca noi – asa cum adeseori am mai spus – nu suntem doar un simplu magazin de….figurine!

Vacanta placuta in continuare pentru cei care inca se bucura de perioada vacantelor. Dar tuturor, SARBATORI FERICITE! :)