HALLOWEEN – REDUCERI DE…GROAZA!

Am mai scris despre Halloween. O sarbatoare cu radacini stravechi, pagane, influentata de vechile ritualuri celtice de celebrare a recoltelor, transformata de-a lungul secolelor si devenita Sarbatoarea Tuturor Sfiintilor din lumea crestina – manifestata sub diferite forme – si celebrata in apropierea Zilei Mortilor din calendarul catolic, de unde este imprumutata si in anumite parti ale Romaniei.
Fara a-si pierde intreaga semnificatie religioasa, Halloween a devenit insa mult mai mult, cu precadere in ultimele decenii. A devenit o sarbatoare a tuturor, in care mai ales copiii si tinerii joaca un rol aparte. Fie ca precede cu aproximativ o luna Thanksgiving Day, fie ca isi amintesc de Dracula si mitul lui, una dintre noptile sfarsitului de octombrie – 31, in acest an –este dedicata felinarelor confectionate din dovleci, costumatiilor fistichii, rugurilor, vizitarii caselor si locurilor „bantuite” si vizionarii filmelor de groaza. Este noaptea in care „aniversam” moartea, dar o moarte invinsa si ridiculizata de catre viata prin umor si voie buna.
Chiar daca am mai scris despre Halloween si chiar daca a mai trecut un an, continuam sa o facem, pentru ca fiecare dintre aceste seri si nopti dedicate mortii si lumii horror are specificul ei. Evident ca si noi o vom aniversa intr-un mod specific. Iar daca am vorbit despre horror si groaza, ne-am gandit la niste reduceri de …groaza! Mai concret, in weekendul de Halloween (31 octombrie – 2 noiembrie) vom avea reduceri masive – de „groaza” de mari! – la tot ceea ce tine de….groaza!
Categoria Horror continua sa creasca, atat cantitativ, cat si calitativ (ne place sa credem) la www.101figurine.ro. Personaje din serii celebre de filme horror – Ghost Face din Scream, Jason – Regular sau Damaged, ucigasul tacut cu fata acoperita din Friday the 13th (Vineri 13), terifiantul Freddie Kruger, in ipostaze ca Springwood Slasher, Powerglove Freddy,Dream Master sau chiar Bobble Head (doar ne si amuzam pe seama mortii, nu? :) ) din Nightmare on Elm Street sau Jigsaw Killer Pigface si Pig Version din Saw (seria horror cea mai sangeroasa pe care am vazut-o) – le veti gasi in weekend la un pret special, de….groaza!
Cele de mai sus au intrat demult in categoria classic horror. Asta nu inseamna ca horror de calitate nu s-a produs si mai recent. Marturie stau ultimele productii din Godzilla (2014) – cu figurinele Godzilla aferente, de diferite dimensiuni, in diferite pozitii, cu efecte sonore si luminoase si culminand cu o exceptionala realizare MonsterArts–sau Resident Evil, cu Hunk, Tyrant si Zombie infiorand si deopotriva atragand sub forma figurinelor superdetaliate. Zombies, la fel ca si protagonistii umani – Merle, Daryl, Carl Grimes, Andrea, The Gov, Glenn, Maggie, Rick Grimes & Co. – gasim si ii apreciem in The Walking Dead, serialul TV horror (o drama horror, ca sa fim mai precisi) cu a cincea serie debutand chiar luna aceasta si cu recorduri de audienta absolut inimaginabile.
Monstrii, zombies, criminalii dementi si alte creaturi terifiante nu provin doar din lumea marelui sau a micului ecran. Jocul video Bioshock ne ajuta sa descoperim personaje ca Benjamin Franklin si George Washington(!), dar si pe Eleanor Lamb, Ladysmith sau Brute Splicer in lumile periculoase si pline de mister si groaza din orasul submarin Rapture sau din orasul suspendat Columbia. La fel, in Dead Space, Isaak Clarke trebuie sa ii invinga pe Necromorphs. Nu doar sa ii invinga, ci sa ii distruga prin dezmembrare. Nu doar sa ii distruga definitiv, ci sa o faca si contra-cronometru, deoarece cu fiecare secunda care trece, ratiunea lasa locul panicii asa cum aerul lasa locul lentei morti prin asfixiere intr-un spatiu ermetic inchis (dead space). Shocking! Groaznic!
Sa terminam totusi intr-o nota mai amuzanta, in spiritul unei sarbatori asa cum este Halloween si sa aruncam o privire si asupra unor….papusi. Nu orice fel de papusi, firesc, ci Living Dead Dolls, cele care cu multa maiestrie reusesc sa combine macabrul cu umorul. Va era dor de Snow White (Alba ca Zapada) si de Evil Queen (Regina cea rea)? Va era dor de Teddy, ursuletul de plus din frageda copilarie? Va reamintiti de prima papusa, Sandy? Toate acestea, impreuna cu multe altele, s-au trezit acum din morti, sunt partial „putrezite” si pregatite sa va bantuie! Sau sa devina companionul perfect pentru o noapte de Halloween!
Dar despre Halloween vom mai scrie si in anul urmator. Despre horror si figurinele „nascute” din acest gen,fascinante si controversate deopotriva, vom mai scrie cat de curand. Despre reducerile de ….groaza insa, puteti profita doar acum, in weekendul acesta! E felul nostru de a va ura…..HAPPY HALLOWEEN! :)